Justitie wordt opnieuw duurder: 20 euro extra voor wie rechtszaak aanspant

Wie een rechtszaak wil aanspannen, zal binnenkort 20 euro extra moeten ophoesten. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. Het geld gaat naar het pro-Deofonds om advocaten te betalen die gratis werken voor cliënten die dat niet kunnen betalen. Recent is de prijs om een rechtszaak aan te spannen al verhoogd en nam ook de btw op advocatenkosten toe. De oppositie hekelt wat ze de "Geens-taks" noemen.

Een rechtszaak aanspannen wordt 20 euro duurder. Dat is een wetsvoorstel dat al is goedgekeurd in de bevoegde commissie in het parlement, maar moet nog groen licht krijgen in het volledige halfrond. De bijkomende kost is bedoeld voor het pro-Deofonds om advocaten te betalen die gratis werken voor cliënten die dat niet kunnen betalen. Het aantal mensen dat een beroep doet op pro-Deo-advocaten is verdubbeld, maar de budgetten zijn niet mee verhoogd.

De voornaamste oorzaken van die toename zijn volgens Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) de Salduzregeling, waarbij vanaf het eerste verhoor een advocaat moet aanwezig zijn en de asielcrisis. "Het initiële idee was om iedereen bij strafzaken de bijdrage te vragen, maar dat van de Raad van State hebben we dat moeten uitbreiden", zegt De Wit.

"Om een burgerlijke rechtszaak aan te spannen, betaal je 20 euro. Win je die zaak, dan krijg je je geld terug." Bij strafzaken moet pas bij een uitspraak worden betaald. De Wit wil met het voorstel voorkomen dat alle belastingbetalers moeten opdraaien voor de toenemende kosten van pro-Deoadvocaten. "Alleen degene die gebruik maakt van Justitie en in het ongelijk wordt gesteld, moet betalen", klinkt het.

De Wit ontkent dat Justitie hierdoor minder toegankelijk wordt. "Het gaat om een bescheiden bijdrage van 20 euro, dat is een beperkte bijdrage", zegt ze. Die bijdrage komt er bovenop een eerdere verhoging van de kosten om een rechtszaak te spannen en de recente btw-verhoging voor advocatenkosten.

SP.A: "Wat zal het volgende zijn?"

Oppositiepartij SP.A is niet te spreken over de maatregel die ze de Geens-taks noemen, naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "We pleiten voor een toegankelijke justitie, maar met deze taks wordt de financiële drempel opnieuw wat hoger gelegd", zegt SP.A-Kamerlid Annick Lambrecht in "De ochtend".

Lambrecht vindt bijkomende aanrekening van 20 euro niet kunnen. "Het is de wereld op zijn kop. Als iets niet lukt, trek uw plan.Terwijl de rechter er eigenlijk moet zijn voor mensen die er niet meer uit geraken", zegt ze. "Mensen die net teveel verdienen om in aanmerking te komen voor een pro-Deoadvocaat zullen de dupe zijn. Die kunnen dat niet gemakkelijk betalen."

De socialisten willen dat de middelen anders worden verdeeld. "Niet via een nieuwe taks", zegt Lambrecht. "Na de btw op advocatenkosten en de toenemende griffierkosten, nu dit. Wat zal het volgende zijn?"