Kamerleden zullen in het vervolg moeten betalen voor hun pintje

Kamerleden zullen in het vervolg moeten betalen voor hun pintje bier in de cafetaria van het parlement. Tot nog toe was dat gratis, maar het Bureau van de Kamer heeft unaniem beslist om alle dranken betalend te maken. Tot nader order blijft koffie wel gratis.

Vorige week was heisa ontstaan over het gratis schenken van alcohol in de bar van de Kamer. "Politici hebben een voorbeeldfunctie. Een alcoholverbod in de Kamer zou dus een goed idee zijn", had Marijs Geirnaert van de Vereniging van de Alcohol- en Drugsproblemen toen geopperd.

Volgens Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) echter was er geen probleem. Een alcoholverbod komt er dus niet. Op basis van de verbruikscijfers ziet het Bureau "geen reden om het alcoholgebruik verder te beperken", meldt Bracke. "Zo blijkt dat de Kamerleden gemiddeld 3 glazen bier drinken per maand, en 2 glazen wijn. Andere alcoholische dranken worden niet geschonken."

Indirect gevolg van incident met Van Biesen

De beslissing om gratis alcohol te bannen, is een gevolg van een incident vorig jaar waarbij Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) SP.A-Kamerfractieleidster Meryame Kitir had toegebeten dat ze "beter naar Marokko zou terugkeren".

Het was oud-Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) die ooit besliste om alcohol te schenken in het parlement. Hij deed dat omdat volgens hem al te veel volksvertegenwoordigers "tijdens de diensturen" een glas gingen drinken in een of andere herberg in de buurt.

Meest gelezen