Man krijgt 9 maanden cel voor hacken privé-account Jennifer Lawrence

Een man van 29 uit Chicago is veroordeeld tot negen maanden cel voor het hacken van de online account van beroemdheden. Een van zijn slachtoffers was filmster Jennifer Lawrence. Edward Majerczyk maakte gebruik van phishing om aan de inloggegevens van zijn slachtoffers te geraken. Daarna stal hij privémateriaal als foto's en naaktvideo's. De zaak kreeg in de Amerikaanse media de naam "celebgate".
2016 Invision

Een van de beroemdheden die het slachtoffer werd van de man is actrice Jennifer Lawrence. Zij vertelde in oktober 2014 voor het eerst openhartig over de hacking in een interview met het celebritymagazine Vanity Fair. Enkele maanden daarvoor, in de zomer van 2014, waren een resem pikante privéfoto's van Lawrence online verschenen.

In het interview vertelde Lawrence hoe kwaad ze was dat haar privéfoto's en video's zomaar te grabbel waren gegooid. "Het is niet omdat ik een publieke figuur of een actrice ben, dat ik hierom gevraagd heb. Dit maakt geen deel uit van het pakket", aldus Lawrence. "Dit is geen schandaal, dit is een seksmisdrijf."

Lawrence was niet het enige slachtoffer. Ook privéfoto's van fotomodel Kate Upton en actrice Kirsten Dunst werden op het internet te grabbel gegooid.

Op het proces zelf werden geen namen genoemd. Volgens de advocaat van Majerczyk zou hij depressief geweest zijn en het materiaal gehackt hebben om "een leegte" in zijn leven te vullen. Nog volgens de advocaat had Majerczyk het materiaal ook enkel voor eigen gebruik gehackt en had hij verschillende keren zijn spijt uitgedrukt.

Majerczyk kreeg behalve een celstraf ook een boete opgelegd van bijna 6.000 euro aan een niet bij naam genoemd slachtoffer.