Nederland wil internationaal abortusfonds tegen plannen Trump

De Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is van plan om een internationaal abortusfonds op te richten. Op die manier wil ze een maatregel van de nieuwe VS-president Donald Trump tegenwerken. Trump schrapte maandag de steun aan hulporganisaties die in de derde wereld gezinsplanning organiseren.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Maandag schrapte de nieuwe Amerikaanse president Donald J. Trump de bijdrage van zijn land ter waarde van 535 miljoen euro aan hulporganisaties die zich in 40 arme landen bezig houden met het adviseren van vrouwen inzake gezinsplanning en abortus. Op die manier komt Trump tegemoet aan de verzuchtingen van conservatieve groepen in de VS.

De Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen -van de sociaaldemocratische PvdA- wil die beslissing nu tegenwerking door de oprichting van een internationaal fonds voor gezinsplanning.

Volgens Ploumen past dat in het idee dat "vrouwen baas blijven over hun eigen lichaam". Nederland kan dat uiteraard niet alleen, maar hoopt om een "brede coalitie van landen, bedrijven en organisaties" te overtuigen om in het fonds te stappen. Ze hoopt om het bedrag te evenaren dat nu door Trump geschrapt is.

De Belgische minister van Ontwikkeling Alexander De Croo (Open VLD) heeft vanmiddag contact gehad met Ploumen en hij is het idee niet ongenegen. "Deze ondersteuning ligt volledig in lijn met de prioriteiten van het Belgische ontwikkelingsbeleid. Het versterken van de seksuele en reproductieve rechten van meisjes en vrouwen is voor België een belangrijk aandachtspunt", vindt De Croo.