Nieuw "vaccin" kan mogelijk herval na kanker voorkomen

Onderzoekers van de VUB zijn een nieuwe veelbelovende immuuntherapie op het spoor die mogelijk het herval bij kankerpatiënten kan voorkomen. Enkele cellen van de kankercel zelf worden gebruikt als soort vaccin om het immuunsysteem van de patiënt te activeren en zo eventuele uitzaaiingen de baas te kunnen.
(archiefbeeld)

Dendritische cellen (DC’s) zijn cellen die ons immuunsysteem activeren. Tot nog toe werd gedacht dat kankercellen die DC's in het lichaam van een kankerpatiënt blokkeren, maar uit de nieuwe studie blijkt nu dat kankercellen zelf ook dergelijke cellen hebben. Uit het onderzoek dat is verschenen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature blijkt bovendien dat de cellen kunnen worden ingezet als een soort vaccin dat de tumorgroei afremt.

"Indien een tumor wordt verwijderd uit een patiënt dan kunnen we de DC's uit de patiënt isoleren", legt professor Jo Van Ginderachter (VIB/VUB) uit aan Bruzz. "Die worden dan opnieuw bij de patiënt ingespoten. Als we dan het immuunsysteem aanwakkeren, kunnen we voorkomen dat de patiënt hervalt." Of de DC's bij alle soorten menselijke kankers voorkomen, is nog niet duidelijk, tot nog toe heeft het team van Van Ginderachter ze wel al in alle onderzochte kankers gevonden.

De vondst is veelbelovend, maar moet wel met de nodige terughoudendheid worden bekeken. De studie is uitgevoerd bij muizen en een klinische studie bij mensen is nog niet voor morgen. "Om dit aan te wenden, is een veel groter onderzoek nodig", beaamt Van Ginderachter. Specifiek omdat de immuuntherapie zou worden aangewend om herval te voorkomen, moeten patiënten 5 jaar na het einde van hun kankerbehandeling worden gevolgd. De uitslag van dat onderzoek is dus nog niet voor morgen.

Bekijk het gesprek bij Bruzz: