Onthulling nepjob echtgenote brengt presidentskandidaat Fillon in verlegenheid

Volgens het Franse weekblad Le Canard Enchainé heeft Penelope Fillon, de echtgenote van de rechtse presidentskandidaat François Fillon, zo'n 500.000 euro opgestreken als medewerkster van haar man, toen die nog gewoon parlementslid was. Volgens een medewerkster van diens opvolger echter heeft mevrouw Fillon nooit op het parlementair kantoor van haar man gewerkt. Fillon zelf reageert furieus en klaagt het misprijzen en de vrouwenhaat in het artikel aan. Het Franse gerecht kondigt een onderzoek aan.

Tussen 1998 en 2002 zou Penelope Fillon door het Franse parlement zijn betaald als medewerkster van haar man, toen die nog parlementslid was. Die praktijk is op zich niet ongewoon in Frankrijk, waar parlementsleden hun partner wel vaker een baan geven.

Vervelend voor François Fillon is dat een medewerkster van zijn opvolger Marc Joulad in Le Canard heeft getuigd dat ze nooit met Penelope Fillon heeft samengewerkt en dat ze haar alleen kent als de echtgenote van de minister. Als mevrouw Fillon inderdaad nooit op het parlementair kantoor van haar man heeft gewerkt, betekent dat dat ze in totaal zo'n 500.000 euro heeft opgestreken, zonder tegenprestatie.

Nog volgens Le Canard heeft niemand het pad van mevrouw Fillon gekruist in de wandelgangen van de Assemblée Nationale.

"Geschokt door misprijzen en vrouwenhaat"

De onthulling van Le Canard Enchainé komt bijzonder ongelegen voor François Fillon, die als presidentskandidaat van het rechtse Les Républicains bijzonder veel kansen wordt toegedicht bij de presidentsverkiezingen van april-mei. Fillon reageert dan ook bijzonder fel. "Ik zie dat er met stinkbommetjes wordt gegooid. Ik ben gechoqueerd door het misprijzen en de vrouwenhaat in dit artikel", twittert hij.

(Lees verder onder de tweet)

"Ik geef geen commentaar omdat er niets is om commentaar op te geven", aldus nog Fillon tijdens een bezoek aan zijn voormalige concurrent Alain Juppé in Bordeaux. "Heeft mijn echtgenote dan geen recht om te werken omdat ze mijn echtgenote is? Beeld u maar eens in dat een politicus zou zeggen dat een vrouw alleen maar confituur zou mogen maken, zoals dit artikel suggereert. Alle feministen zouden luid protesteren." Met zijn fel verweer gaat Fillon niet in op de grond van de zaak, namelijk dat zijn vrouw geld heeft gekregen voor werk dat ze niet heeft uitgevoerd.

Zijn politieke tegenstrevers slijpen de messen. "Het is aan hem om uitleg te geven", reageert de socialistische presidentskandidaat Manuel Valls. "Je kan niet luidop zeggen dat je de kandidaat van de eerlijkheid en de transparantie bent en niet in staat zijn te antwoorden op vragen over deze kwestie."

De groene presidentskandidaat Yannick Jadot reageert zo mogelijk nog scherper. "Deze kandidaat zegt voortdurend dat er 500.000 banen weg moeten bij de overheid, dat ambtenaren luieriken zijn, dat armen en werklozen te veel op hulp teren. In realiteit stelt hij zijn eigen vrouw tewerk in een nepfunctie."