Premier Michel spreekt prins Laurent onder vier ogen

Premier Charles Michel (MR) heeft prins Laurent onder vier ogen gesproken en hem meteen een laatste waarschuwing gegeven. Laurent ontmoette de premier van Sri Lanka in oktober zonder toestemming van de regering en haalde in december uit naar zijn familie en politici. Als de prins zich in de toekomst niet aan de regels houdt, zal er aan zijn dotatie geraakt worden.

Prins Laurent sprak op 17 oktober met de premier van Sri Lanka in Brussel over hernieuwbare energie. Wanneer hij (of zijn zus Astrid) echter politici ontmoeten, moet daarvoor telkens toestemming worden gevraagd aan de minister van Buitenlandse Zaken. Dat is zo wettelijk vastgelegd sinds november 2013. Dit omdat ontmoetingen als politiek getint kunnen beschouwd worden.

Laurent had zijn gesprek met Ranil Wickremesinghe, de premier van Sri Lanka, vooraf niet aangekondigd. Het gesprek kwam onder meer aan het licht na een tweet van de prins.

"Ik vraag respect voor het parlement"

In december verloor Laurent dan weer zijn geduld voor het oog van de camera's van RTL (zie video hieronder). Aanleiding waren kritische vragen over de rekeningen van zijn ondernemingen. "Als men mij gerust zou laten, zowel mijn familie als politici, dan zou ik kunnen laten zien dat mijn rekeningen zelfs financiële overschotten vertonen. Ik heb ook veel meer gegeven aan de staat, dan de staat ooit aan mij", haalde hij zwaar uit.

Premier Michel liet daarna in het parlement duidelijk verstaan dat de uitspraken van de prins niet gepast zijn. "Als lid van de koninklijke familie moet hij volgens de wet terughoudendheid tonen in publieke verklaringen. Natuurlijk vraag ik respect voor het parlement", zei Michel tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

De premier heeft de prins nu gesproken om hem nogmaals de regels uit te leggen. Indien Laurent opnieuw in de fout gaat, zal aan zijn dotatie geraakt worden. Laurent ontvangt jaarlijks om en bij de 300.000 euro. 220.000 euro van dat budget is bedoeld voor werkingskosten.