President Zuckerberg? "Nee", zegt de Facebookbaas

Mark Zuckerberg heeft geen ambitie om president van de VS te worden. Dat vertelt de stichter en baas van Facebook aan Buzzfeed. Daarmee drukt hij geruchten in die zin de kop in.

"Nee." Zo luidt het korte, maar duidelijk antwoord van Zuckerberg op de vraag van Buzzfeed of hij plannen heeft een gooi naar het Amerikaanse presidentschap te doen. "Ik richt mijn aandacht op het uitbouwen van onze Facebookgemeenschap en op het Chan Zuckerberg Initiative", zegt hij.

Met dat laatste bedoelt hij de organisatie die hij en zijn echtgenote Priscilla Chan in 2015 hebben opgericht om via onderwijs en wetenschappelijk onderzoek menselijk potentieel te stimuleren en gelijkheid te promoten.

Verdere vragen laat hij evenwel onbeantwoord. Zo blijft hij stil bij de vraag of hij expliciet uitsluit dat hij ooit het presidentschap zal najagen.

Van atheïst naar "religie is erg belangrijk"

Met zijn "nee" maakt Zuckerberg (voorlopig) een einde aan weken van speculatie over zijn politieke ambities. De geruchten ontstonden in december toen documenten uitlekten waaruit moest blijken dat hij in een vergadering had besproken hoe hij een politiek mandaat met zijn positie van baas van Facebook kon combineren.

Met Kerstmis volgde een nieuwe hint toen hij iedereen een zalig kerstfeest en een fijn Chanoeka wenste. Nochtans toonde hij zich in het verleden een overtuigde atheïst, maar in de VS is dat een zware handicap om verkiezingen te kunnen winnen. In een reactie verklaarde hij toen dat hij Joods is opgevoed en dat hij een tijdlang allerlei zaken in vraag had gesteld. "Nu geloof ik dat religie erg belangrijk is", schreef hij.

Begin januari maakte hij vervolgens zijn voornemen bekend om in 2017 een rondreis door alle staten van de VS te maken. Velen zagen hierin het signaal dat hij landelijke steun wou zoeken voor een politiek mandaat