Slaapexpert: "Wat zou u denken als uw buurman tientallen keren per dag naar de brievenbus gaat"

Steeds meer mensen slapen slecht door net voor het slapengaan nog op de smartphone of tablet te zitten. Dat zegt slaapexpert en psychologe Annelies Smolders in "De ochtend". "Mensen zijn overprikkeld als ze gaan slapen. Als je goed wilt slapen, moet je 's avonds de dag afbouwen."
SAMUEL ASHFIELD/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De neiging om tot net voor bedtijd nog bezig te zijn met sociale media of berichtjes te versturen, is nefast voor de nachtrust. "We merken al jaren dat mensen van alle leeftijden erdoor overprikkeld worden en dat leidt tot burn-outs en slaapproblemen", zegt Smolders. "Om goed te slapen, moet je de dag voldoende afbouwen." En dat doe je niet door net voor het slapengaan nog op de smartphone of de tablet te zitten. "Ook wie 's nachts opstaat om naar het toilet te gaan, checkt al te vaak nog zijn smartphone."

"Ons brein heeft rust nodig, maar dat schijnen we te vergeten"

We zijn ons volgens de slaapexpert onvoldoende bewust van ons overmatig gebruik van sociale media. "Als je iemand in de tijdspanne van enkele uren tientallen keren naar buiten zou zien gaan om in de brievenbus te kijken of er post is, dan zou je denken dat er met die persoon iets mis is. Toch doen we exact hetzelfde door voortdurend na te gaan of er iets nieuws is gebeurd op sociale media", zegt ze. "Ons brein heeft rust nodig, maar dat schijnen we te vergeten."

Er is de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd. "Vroeger zaten de mensen bij ons in de wachtzaal in de boekjes te kijken of hadden ze een roman bij. Nu zit iedereen naar zijn schermpje te staren", zegt de psycholoog. "Als een van mijn patiënten tijdens een therapiesessie een berichtje krijgt, dan zie je soms een rilling over hen heen gaan als ze het niet onmiddellijk kunnen bekijken. We zijn het zo gewoon geworden."

We moeten er ons van bewust worden dat dit op lange termijn niet gezond is, al is het volgens de slaapexpert niet alleen onze eigen verantwoordelijkheid. "Ook werkgevers en het onderwijs spelen een rol. Gelukkig zijn steeds meer werkgevers bereid om 's avonds hun servers op non-actief te zetten of door werknemers af te raden om 's avonds te mailen", zegt de psycholoog. "Bij scholen zien we jammer genoeg de omgekeerde beweging: daar wordt het net gestimuleerd door elektronische leermiddelen als smartschool waarbij leerlingen en leerkrachten 's avonds met elkaar in contact staan."