Syrisch meisje Bana smeekt Trump om hulp in een brief

Bana al-Abed, het Syrische meisje van zeven dat wereldberoemd werd vanwege de tweets die ze samen met haar moeder verstuurde vanuit de belegerde stad Aleppo, blijft de aandacht vestigen op de onmenselijke situatie in Syrië. Het meisje heeft een open brief geschreven aan de Amerikaanse president Trump waarin ze hem smeekt om iets te doen voor de kinderen in Syrië.

Bana werd enkele maanden geleden zelf een beetje wereldnieuws vanwege de tweets die ze samen met de hulp van haar moeder, een lerares Engels, vanuit Oost-Aleppo verstuurde.

Daarin vertelde ze over de kleine gebeurtenissen in haar leven en riep ze de strijdende partijen op om te stoppen met vechten. De foto's van Bana, met in de achtergrond de door de bombardementen veroorzaakte vernielingen, raakten bij veel mensen een gevoelige snaar. Vele duizenden mensen volgden haar op haar Twitteraccount.

Het meisje werd inmiddels samen met haar broertje en ouders geëvacueerd naar Turkije. Daar werden ze net voor Kerstmis met veel media-aandacht ontvangen door president Erdogan, een bondgenoot van het Syrische regime.

Hoewel Bana nu zelf in veiligheid is, blijft ze aandacht vragen voor de Syrische kinderen die wel nog elke dag de gruwelen van de burgeroorlog ervaren.

Nog geen antwoord

Enkele dagen voor de inauguratie van president Trump schreef ze de machtigste man van de wereld een brief, die haar moeder aan de BBC bezorgde.

Trump heeft de brief nog niet beantwoord. Het is ook niet helemaal duidelijk wat zijn standpunt over Syrië is. Zijn bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin is wel bekend. De woordvoerder van het Witte Huis zei eerder dat Trump "met elk land zou samenwerken dat net als de VS de terreurgroep IS wou verslaan", "met inbegrip van Rusland of om het even wie".

Onder Trumps voorganger, Barack Obama, steunden de Verenigde Staten de internationale coalitie tegen IS, waar ook enkele rebellengroepen deel van uitmaakten.

De brief van Bana

"Beste Donald Trump,

Mijn naam is Bana Alabed en ik ben een Syrisch meisje van zeven jaar uit Aleppo.

Mijn hele leven heb ik in Syrië gewoond tot ik vorig jaar in december uit het belegerde Oost-Aleppo vertrokken ben. Ik ben een van de Syrische kinderen die geleden heeft in de Syrische oorlog. Vandaag, leef ik in vrede in mijn nieuwe thuis in Turkije. In Aleppo ging ik naar school, maar die werd al snel vernield door bombardementen.

Sommige van mijn vrienden zijn gestorven. Dat maakt me heel verdrietig en ik wou dat ze hier bij mij waren zodat we samen zouden kunnen spelen. In Aleppo kon ik niet spelen, het was de stad des doods.

Hier in Turkije kan ik buitenkomen en mezelf amuseren. Ik kan naar school gaan, maar dat heb ik nog niet gedaan. Daarom is vrede zo belangrijk voor iedereen, ook voor jou.

Maar miljoenen Syrische kinderen zijn niet in mijn geval en ze lijden in verschillende delen van Syrië. Ze zien af door de schuld van de volwassenen.

Ik weet dat jij de president van Amerika zult zijn, dus kun je alsjeblieft de kinderen en mensen van Syrië redden? Je moet iets doen voor de Syrische kinderen want ze zijn net zoals jouw kinderen en ze verdienen vrede, net als jij.

Als je me belooft dat je iets zult doen voor de kinderen van Syrië, dan ben ik nu al je nieuwe vriendin.

Ik kijk ernaar uit om te horen wat je zult doen voor de kinderen van Syrië."