Terroristen van Brussel en Parijs overwogen ontvoeringen hooggeplaatsten

De terroristen van de aanslagen in Brussel en Parijs hebben ook overwogen om hooggeplaatste personen in ons land te ontvoeren om in ruil de vrijlating te vragen van verschillende terreurverdachten. Dat blijkt uit informatie afkomstig van de laptop die is gevonden bij een van de huiszoekingen vlak na 22 maart waar VRT Nieuws de hand op kon leggen.
(archiefbeeld van huiszoeking in de Max Roosstraat)

Na de aanslagen op Brussels Airport en op metrostation Maalbeek hebben de onderzoekers het appartement van de terroristen in de Max Roosstraat in Schaarbeek doorzocht. Daarbij is in de vuilnisbak een laptop gevonden. VRT Nieuws heeft de hand kunnen leggen op het proces verbaal van de analyse van die computer.

Uit gesprekken tussen de terroristen van Parijs en Brussel, en een zekere Abu Ahmed in Syrië die op die computer stonden, blijkt hoe er overwogen werd om verschillende hooggeplaatste personen in ons land te ontvoeren om zo de vrijlating van twee terreurverdachten te eisen. Het ging in de praktijk om Mohamed Bakkali, die de terroristen hielp door auto's en huizen te huren, en Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods museum.

De audiobestanden wijzen opnieuw duidelijk op het verband tussen de terroristen in Brussel en hun contacten in Syrië. Ook het verband tussen de daders van de aanslagen in Brussel en de dader van de aanslag op het Joods museum wordt andermaal bevestigd.

Meest gelezen