Trump vraagt groot onderzoek naar verkiezingsfraude

De Amerikaanse president Donald Trump wil een groot onderzoek naar mogelijke fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Eerder deze week zei hij nog dat miljoenen stemmen voor zijn tegenstander Hillary Clinton illegaal waren.
AFP or licensors

"Ik zal een groot onderzoek vragen naar kiesfraude", kondigt hij aan. "Niet alleen naar kiezers die in twee staten geregistreerd waren, maar ook naar illegale kiezers die gestemd hebben en ook naar wie een stem heeft uitgebracht in naam van geregistreerde kiezers die al zijn overleden." Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek, zullen de stemprocedures nog worden verstrengd, zei de president. 

President Trump won in november de meeste kiesmannen en daarmee de verkiezingen, maar in totaal kreeg hij minder stemmen dan Clinton. Zij won de popular vote en kreeg 3,5 miljoen stemmen meer. Trump blijft gefocust op het feit dat hij de popular vote niet gewonnen heeft en dat de wettigheid van zijn presidentschap door de Democraten en de media in twijfel wordt getrokken. 

Hij zei gisteren opnieuw dat miljoenen stemmen voor zijn tegenstander bij de verkiezingen, met name Hillary Clinton, illegaal waren. Volgens hem gaat het om drie miljoen tot vijf miljoen stemmen. "Dat cijfer is gebaseerd op informatie die we gekregen hebben", zegt woordvoerder Sean Spicer. Om welke informatie het precies gaat, werd niet verduidelijkt.

Amerikaanse media als The New York Times en Politico concludeerden eerder al dat er geen bewijs te vinden is voor de stelling van Trump. 

Mochten de beweringen van de president kloppen, dan zou het om de meest significante verkiezingsfraude gaan in de geschiedenis van de VS. Spicer bleef wel de vraag ontwijken of de administratie van Trump de aantijgingen van de president zou onderzoeken.