Van Rompuy haalt uit naar partijgenoot De Crem: "Wil hij graantje van populisme meepikken?"

CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy heeft in zijn blog harde kritiek geuit op staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem. Met name diens "genuanceerd positieve" uitlatingen over de Amerikaanse president Donald Trump schieten bij Van Rompuy in het verkeerde keelgat. "Wil De Crem een graantje van het populisme meepikken", vraagt hij zich af.

"Het jaar is afschuwelijk slecht begonnen met Trump", schrijft Van Rompuy. "Voor een klein land als België met een open economie houdt het protectionisme van Trump grote gevaren in", gaat hij verder.

Maar zijn partijgenoot Pieter De Crem - verantwoordelijk voor onze Buitenlandse Handel - liet eerder optekenen dat we de verkiezing van Trump niet mogen dramatiseren, en dat België en Trump partners zijn.

"Ronduit onbegrijpelijk dat De Crem zich zo genuanceerd positief uitlaat over Trump", reageert Van Rompuy. "De Crem ziet zelfs “positieve” opportuniteiten in Trump en de Brexit…Wil hij een graantje van het populisme meepikken?"

"Het grote gelijk van De Wever"

Als het over populisme gaat, moet ook de N-VA het ontgelden bij Van Rompuy. "Het zomeroffensief van de N-VA om CD&V in de markt te zetten als “moslimpartij” en het najaarsoffensief over de “wereldvreemde” rechters en journalistieke “activisten” met Theo Francken als boegbeeld legt volgens de jongste peilingen N-VA geen electorale windeieren. Elk dossier wordt door De Wever gebruikt om zijn eigen “ideologisch” gelijk te bewijzen."

Eric Van Rompuy ziet dat zijn eigen partij te lijden heeft in de peilingen. Hij wijst het "sloganeske populistische discours" aan als oorzaak, waar CD&V het volgens hem bijzonder moeilijk mee heeft. "Toch ben ik er zeker van dat de oogkleppen zullen vallen als er voldoende weerwerk wordt geboden en de zogenaamde “leiders” worden ontmaskerd. Het wordt een boeiende tijd voor moedige positivisten", besluit Van Rompuy.