Vervoort en Weyts in de clinch over Brusselse geluidsnormen

Brussel en Vlaanderen liggen in de clinch over de strengere geluidsnormen voor vliegtuigen in het hoofdstedelijk gewest. Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft een belangenconflict ingeroepen waardoor de normen 60 dagen worden opgeschort. Volgens Weyts wil Brussel die termijn gewoon uitzitten, zonder overleg. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) ontkent.

Volgens Weyts is Brussel niet bereid om af te stappen van de strenge geluidsnormen voor vliegtuigen. Hij heeft dat gezegd na afloop van het overlegcomité van de verschillende regeringen van het land. Vlaanderen heeft een belangenconflict ingeroepen tegen die geluidsnormen waardoor die voor 60 dagen geblokkeerd zijn, maar minister Weyts ziet geen enkele bereidheid bij Brussel om toegevingen te doen.

"Het is zover gekomen dat Brussel zelfs niet meer wil overleggen. Ze zeggen gewoon dat ze het gaan doen", zegt Weyts die het verstrengen van de normen een "suïcidale operatie" noemt. "Er staat een verlies van 3.500 banen op het spel. Ik weet niet in welke jobrijkdom de Brusselse regering zich waant, maar ze hebben een hoge werkloosheid en bovendien werken al veel Brusselaars op de luchthaven."

Brussels minister-president Vervoort zegt dat hij nog altijd bereid is om te praten, maar als er nog geen akkoord is na 60 dagen, dan gaan de strenge geluidsnormen wel in. "Er wordt al twee jaar over gesproken", zegt Vervoort. "Er is nog tot 22 februari om iets te proberen. Dat is voldoende als de politieke wil ervoor er is." De bal ligt wat hem betreft in het kamp van de federale regering. "Zij moeten de deelstaten rond de tafel roepen."