VN: "Unilaterale acties van Israël zijn obstakel voor vrede"

De secretaris-generaal is erg bezorgd over elke eenzijdige beslissing die een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten in het gedrang brengt. Dat heeft een woordvoerder van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gezegd nadat Israël de voorbije dagen twee beslissingen heeft genomen over de bouw van extra woningen voor joodse kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden.

"Beide partijen moeten een begin maken met onderhandelingen over een tweestatenoplossing", zegt de woordvoerder van Guterres. "Het doel moet twee staten zijn. Israël en Palestina: twee staten voor twee volkeren."

Dat dergelijke onderhandelingen vlug starten, lijkt erg onwaarschijnlijk. De voorbije dagen heeft Israël tot twee keer toe een beslissing genomen om woningen voor joodse kolonisten bij te bouwen: 566 in Oost-Jeruzalem en 2.500 op de Westelijke Jordaanoever. Volgens Israël is dat nodig om te voldoen aan de woonbehoeften, maar voor de Palestijnen is dit een regelrechte klap in het gezicht.

Twijfels over engagement Israël

Ook Duitsland reageert ongemeen fel op de beslissing om weer woningen voor kolonisten te bouwen. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken plaatst vraagtekens bij het engagement van Israël om te streven naar een tweestatenoplossing. Volgens Berlijn gaan de beslissingen van de afgelopen dagen verder dan beslissingen uit het verleden, zowel qua omvang als qua politieke betekenis.

Ook de Europese Unie heeft al gewaarschuwd dat de nederzettingspolitek de kansen op vrede met de Palestijnen in het gedrang brengt.

Voldongen feiten

Volgens het internationaal recht zijn alle joodse kolonies in de bezette gebieden illegaal, maar Israël legt die bezwaren gewoon naast zich neer. Nu ze zich verzekerd weet van de steun van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump lijkt de Israëlische regering zelfs nog een tandje bij te steken in de woningbouw. Trump heeft gezegd dat hij positief staat tegenover de bouw van kolonies.

Sinds 1967 heeft Israël al zo'n 140 kolonies gebouwd in de bezette gebieden. Daar wonen nu zo'n 500.000 joodse kolonisten.

"Wij zijn aan het bouwen en zullen dat blijven doen", twitterde premier Benjamin Netanyahu gisteren. Hoewel hij zegt een voorstander van de tweestatenoplossing te zijn, vormt zijn nederzettingspolitiek net een belemmering voor de onderhandelingen daarover. De woningen worden immers gebouwd in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, gebied dat Israël bezet houdt, en in de praktijk plaatsen de kolonies de Palestijnen voor een voldongen feit.

Meest gelezen