VUB: "We zoeken betere balans tussen resultaat- en mensgericht werken"

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat voor haar personeel op zoek naar een betere balans tussen werk en privé. Uit onderzoek blijkt immers dat de professoren aan de Brusselse universiteit gebukt gaan onder een zware werklast en de rector wil daar nu iets aan doen. "Output kan niet de enige maatstaf zijn", zegt rector Caroline Pauwels.

Uit een onderzoek naar de werkbelasting van de professoren blijkt dat de jobtevredenheid negatief wordt beïnvloed door de conflicten tussen werk en privé. Vooral vrouwen blijken daardoor geneigd hun academische loopbaan op te geven. De professoren werken bovendien gemiddeld 55 uur per week. Het onderzoek toont ook aan dat de proffen meerdere rollen hebben, want een wetenschapper is niet alleen onderzoeker, maar ook leraar en verlener van diensten aan de maatschappij.

De universiteit wil de aangekaarte problemen aanpakken door de professoren beter te begeleiden, competentiemanagement in te voeren, een mailpolicy op te stellen en de balans tussen werk en privéleven te bekijken. "We zoeken een betere balans tussen resultaatgericht werken en mensgericht werken", meldt de rector in een persbericht. "Output kan niet de enige maatstaf zijn."

Op één faculteit loopt al een proefproject waar jonge professoren op belangrijke momenten in hun carrière even kunnen samenzitten met meer ervaren collega's. Dit zorgt ervoor dat hun individuele doelen van de professoren en de verwachtingen van de universiteit beter op elkaar worden afgestemd. De VUB gaat onder meer na op welke manier deze vorm van coaching in de werking van elke faculteit kan worden verankerd.