Weg open voor vervroegde verkiezingen in Italië

In Italië heeft het grondwettelijk hof beslist dat het grootste deel van de nieuwe kieswet geldig blijft. Dat maakt het mogelijk om nog dit jaar vervroegde verkiezingen te houden. Matteo Renzi, ex-premier en voorzitter van de centrumlinkse PDI, de grootste partij in het land, had op verkiezingen aangedrongen.
AFP or licensors

Het grondwettelijk hof heeft weliswaar een onderdeel van de nieuwe kieswet verworpen, waarin de mogelijkheid werd gelaten om nationale verkiezingen in twee rondes te houden, zoals in Frankrijk. Het grootste deel van de nieuwe kieswet kreeg echter wel groen licht.

Het meest opvallende gevolg is dat er nu nog dit jaar vervroegde verkiezingen kunnen komen. Zowel PDI-voorzitter en voormalig premier Matteo Renzi (foto in tekst) als de "Vijf Sterren Beweging" van komiek Beppe Grillo hadden daarop aangedrongen.

De centrumlinkse PDI van Renzi is nog altijd de grootste partij van het land en levert ook de huidige premier Paolo Gentiloni. Die had in december het roer overgenomen van Renzi nadat die een belangrijk referendum had verloren.

De populistische partij Vijf Sterren van Grillo zit in de oppositie, maar doet het erg goed in de peilingen. Wel zit de partij opgescheept met corruptieschandalen rond lokaal verkozen politie en dat kan op termijn de ster van Grillo wat doen tanen.

Derde economie van de eurozone

Als er dit jaar verkiezingen komen, wordt dat opnieuw een cruciale dag voor de Europese Unie. Italië -de derde economie van de eurozone- zit in een zware vertrouwenscrisis, onder meer door de problemen bij één van de grote banken, Banca Monte dei Paschi di Siena. De overheid is daar voor miljarden ingestapt op die bank, de oudste ter wereld, overeind te houden.

Los daarvan blijft Italië worstelen met een enorm hoge schuldenlast en kent het land systemisch bijna geen economische groei. Het referendum dat ex-premier Renzi in december had verloren, had diepgaande hervormingen moeten mogelijk maken, maar het loopt dus zo'n vaart niet.

Renzi hoopt nu met nieuwe verkiezingen opnieuw het vertrouwen van de kiezer te krijgen en wellicht om opnieuw premier te worden. Als de partij van de wispelturige Grillo haar slag thuishaalt, heeft de EU opnieuw een probleem. Grillo is eurosceptisch en wou eerder een referendum om de Italianen te laten beslissen of ze al dan niet in de eurozone willen blijven.

Europa is al nerveus voor de komende verkiezingen dit jaar in Nederland, Frankrijk en vooral Duitsland. Ook daar doen eurosceptische en extreemrechtse partijen het goed in de peilingen.