Zeven leden van zelfde familie opgepakt bij huiszoekingen in Brussel

Bij een achttal huiszoekingen in verschillende Brusselse gemeenten zijn vanochtend zeven leden van dezelfde familie opgepakt voor verhoor. Het gaat om een dossier van mogelijk terugkerende Syriëstrijders.

In Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek zijn er twee huiszoekingen geweest. Ook in Anderlecht en Laken vielen de speurders binnen in huizen. 

Het onderzoek was gefocust op een geradicaliseerde familie in Sint-Jans-Molenbeek. Eén man uit die familie zit al jaren bij IS in Syrië. Recent had de familie laten weten dat hij zou zijn gedood. Politie- en veiligheidsdiensten hadden nu informatie dat hij teruggekeerd was en in België zou zijn. De persoon in kwestie is bij de huiszoekingen niet aangetroffen. Dit betekent dat hij in Syrië kan zijn, of toch in ons land, of zoals z'n familie beweert: dat hij is gedood.

Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Er zijn wel zeven familieleden van de man meegenomen voor verhoor. De onderzoeksrechter zal in de loop van de dag beslissen of ze voort aangehouden blijven. 

Het dossier staat volledig los van de aanslagen in Parijs (13 november 2015) en Brussel/Zaventem (22 maart 2016). Er zijn ook geen aanwijzingen dat de man plannen zou hebben om een aanslag te plegen. 

Meest gelezen