30% meer schendingen mensenrechten in Congo in 2016

Vorig jaar is het aantal schendingen van de mensenrechten in Congo fors toegenomen. Dat staat in een verslag van de Verenigde Naties. De politieke spanningen in het land zijn gestegen nadat president Joseph Kabila weigerde af te treden na het einde van zijn ambtstermijn.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het Mensenrechtenbureau van de VN in Congo heeft vorig jaar 5.190 meldingen van schendingen van de mensenrechten onderzocht. Dat is een stijging van 30% tegenover 2015, aldus de VN.

Echt verbazen doet dat niet, want het was een jaar met veel politieke spanningen omdat de ambtstermijn van president Joseph Kabila afliep en hij grondwettelijk geen nieuwe machtsperiode meer kon krijgen. Toch weigerde Kabila om op te stappen of verkiezingen te organiseren.

De oppositie nam dat niet en kwam massaal op op straat. Dat leidde dan weer tot rellen met aanhangers van Kabila en een steeds heviger wordende repressie tegen demonstranten.

Daarbij maken de politie en de veiligheidsdiensten volgens de VN een duidelijk onderscheid tussen aanhangers van de president of van de oppositie. De rechten van die laatsten worden steeds meer beknot.

De VN heeft ook bewijzen van 480 mensen die door de Congolese ordediensten gedood zouden zijn. Daarnaast zijn er nog eens 718 burgers vermoord door gewapende groepen, al gaat dat niet enkel om aanhangers van Kabila, maar ook om allerlei rebellengroepen.

Hoe dan ook eist de VN dat er een einde komt aan de straffeloosheid waarmee de veiligheidsdiensten in Congo kunnen optreden tegenover burgers en leden van de oppositie.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu