"De euro kan binnen 18 maanden instorten"

De man die getipt wordt om Donald Trumps ambassadeur bij de Europese Unie te worden, denkt dat de euro binnen een jaar à anderhalf jaar kan instorten. Die voorspelling heeft de man, Ted Malloch, gedaan in een interview met de BBC.

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump solliciteerde de Britse ex-UKIP-leider Nigel Farage al grappend naar de functie van VS-ambassadeur bij de Europese Unie. Ted Malloch, de Amerikaanse professor die echt in the running is voor die functie, is net als Farage erg pessimistisch over Europa.

In een interview met de Britse omroep BBC zei Malloch dat hij dit jaar zou speculeren op een verlies van de euro op de beurs. “Ik denk dat het niet alleen een munt is die aan het wegdeemsteren is, maar ook een echt probleem heeft en in de komende 12 à 18 maanden kan instorten”, voorspelt de Amerikaan.

Brexit

Nu is Malloch niet de eerste de beste. De 64-jarige Amerikaan heeft er een lange carrière opzitten in de internationale economische en diplomatische wereld. Tijdens de verkiezingscampagne gaf Malloch al advies aan Trump en onlangs ging hij op sollicitatiegesprek in de Trump-toren in New York. Hij schreef zelfs een boek ("Hired") over zijn ervaringen van de campagne waarin hij het succes van Trump verklaart. (Het nawoord van het boek werd overigens geschreven door Farage.) Op dit moment is Malloch professor in Groot-Brittannië. Dat is niet verwonderlijk, want Malloch is een anglofiel.

Dat laatste blijkt ook uit zijn gesprek met de BBC. Daarin toont hij zich een voorstander van snelle onderhandeling tussen het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten over een nieuw handelsverdrag. Dat het Verenigd Koninkrijk hier wettelijk gezien nog twee jaar mee zou moeten wachten, tot de brexit een feit is, noemt Malloch absurd. “Er zullen intussen allerlei dingen gebeuren achter gesloten deuren”, voorspelt hij.

TTIP is dood

Malloch voorziet zelfs dat er sneller een akkoord zal zijn tussen de VS en het VK dan tussen de VS en de EU. TTIP, het akkoord waarover de VS en de EU al lang onderhandelen “is letterlijk d-o-o-d”, stelt de econoom vast. Hij denkt dat er op een andere manier akkoorden onderhandeld zullen worden, “in een veranderde politiek realiteit”.

Die veranderde realiteit in Europa is ook iets waar de Europeanen de komende tijd over zullen beslissen, “tijdens democratische verkiezingen in de loop van de komende 18 maanden”, merkt Malloch op. “Een aantal van die verkiezingen zitten er de komende maanden al aan te komen (in Nederland, Frankrijk en Duitsland, nvdr). We houden onze ogen dus wijd open.”

Het Britse zakenblad CITY A.M. tekende onlangs nog uit Mallochs mond op dat de verkiezing van Trump populistische en anti-establishment partijen in Europa de wind in de zeilen zal geven. "Zie het onder ogen: dit is de nieuwe realiteit, maar die is niet noodzakelijk slecht voor de democratie (...) Eigenlijk kan het onder de beste omstandigheden en met het juiste personeel net goed zijn."

Aanmodderen

Tijdens het gesprek met de BBC merkt Malloch op dat hij lang niet de enige economoom is die zo’n pessimistische visie heeft op de toekomst van de euro. “Iemand als de vermaarde Joseph Stiglitz, de bekende econoom van de Wereldbank, heeft een volledig boek over dit onderwerp geschreven.”

In dat boek, kortweg “De euro” getiteld, omschrijft de Nobelprijswinnaar de euro als een bedreiging voor de toekomst van Europa. Hij noemt het zelfs ronduit het grootste probleem van Europa. Om de euro te redden moeten de eurolanden de schulden tussen landen verdelen, van noord naar zuid. Want als Europa blijft aanmodderen, zal de muntunie op termijn uiteenvallen, voorspelt Stiglitz. Een betere optie is volgens hem de muntunie op te splitsen en een noordelijke en zuidelijke euro in te voeren.

Kaartenhuis

Naast Malloch en Stiglitz heeft ook één van de architecten van de euro het einde van de euro al voorspeld. In een interview met de website centralbanking.com zei de Duitse oud-hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank Otmar Issing al dat de eurozone zal imploderen. Hiervoor voert hij gelijklopenden redenen aan als Stiglitz.

Issing, die in 1999 de opdracht aanvaardde om de opstart van de euro in goede banen te leiden, heeft er een slecht oog in. “Het is moeilijk om te voorspellen hoe lang dit zal doorgaan, maar overheden kunnen niet eindeloos schulden blijven opstapelen. Op een dag zal het kaartenhuis instorten.”