ACV dient nationale stakingsaanzegging in bij Bpost

De christelijke vakbond ACV-Transcom is opgestapt tijdens een vergadering van de paritaire commissie bij Bpost. De bond vraagt dat de directie de normen aanpast die aan postbodes opgelegd worden en dient een nationale stakingsaanzegging in. Volgens de andere vakbonden, die wel rond de tafel bleven zitten, spreken van vooruitgang.

Het paritair comité zat bijeen voor een evaluatie van het georoutesysteem. De vakbonden lieten eerder al weten dat ze aanpassingen willen aan de normencatalogus - een opsomming van elke handeling en hoeveel seconden die mag duren -, omdat de postbodes de tijdsdruk niet meer aankunnen.

ACV-Transcom herhaalt vandaag dat "de normen die door Bpost aan de postbodes worden opgelegd, menselijk onhoudbaar zijn". Maar, zo voegt de bond toe, niet alleen de postbodes, maar al het personeel "lijdt geestelijk en/of fysiek onder de gevolgen van het huidige beleid binnen het bedrijf", klinkt het.

"Met grote uitspraken heeft Bpost grote verwachtingen gecreëerd bij het personeel wat betreft welzijn en levenskwaliteit op het werk. Wij zien nauwelijks of helemaal geen vooruitgang en het geduld van de mensen is op", aldus nog de christelijke bond.

"We geven het bedrijf een klein beetje tijd, tot begin volgende week. Als er dan geen reactie is, bestaat de kans dat we een oproep lanceren tot nationale staking", duidt de Franstalige vakbondsman Stéphane Daussaint (CSC-Transcom).

"Sommige normen zijn verbeterd"

De andere vakbonden bij Bpost bleven wel rond de tafel zitten met de directie en vinden dat er vooruitgang geboekt is. "Wanneer je een vergadering verlaat, is vooruitgang niet mogelijk", stelt Jacques Lespagnard van de socialistische vakbond. "Na het vertrek van ACV hebben we voortgewerkt. Het was niet allemaal positief, maar sommige normen zijn verbeterd voor het personeel."

Volgens de Lespagnard zijn onder meer de normen voor postsortering en krantenbedeling verbeterd. De tijd die een werknemer eraan kan besteden, is dus vermeerderd. "Het gaat om seconden, maar in sommige gevallen bereikt de verhoging 200 procent."

Er zou ook sprake zijn van 112 bijkomende voltijdse equivalenten, en het bedrijf zou zich blijven buigen over het dossier welzijn.
"Het is uiteraard onvoldoende, maar het gaat in de goede richting en het zal op termijn leiden tot vooruitgang voor de werknemers."