Bekend jazzcafe De Muze in Antwerpen failliet

Een van de bekendste cafés van Antwerpen, jazzcafé De Muze, is failliet verklaard. De laatste dagen had het café de deuren al gesloten. De zaak zat al een hele tijd in slechte papieren.

De uitbater van het bekende café op de Antwerpse Melkmarkt, Jan Van Den Braak, legde eergisteren zelf de boeken neer bij de Antwerpse koophandelsrechtbank. De zaak zat al een tijd in slechte papieren. De rechter bevestigde het faillissement vanochtend.

Er werd een curator aangesteld om het faillissement verder af te handelen. "Ik denk dat De Muze nog lang zal blijven bestaan, maar dan wel met een nieuwe uitbater", zei gerechtsmandataris Bruno Schoenaerts gisteren nog tegen Gazet Van Antwerpen.

Ook in 2014 kende het café al financiële problemen. Toen werd de inboedel deels uitgehaald en openbaar verkocht. Klanten, sympathisanten en personeel kochten die toen terug.

Legendarisch

De Muze is een echt begrip in Antwerpen. Walter Lasselis en Tone Pauwels openden het in 1964. Kunstenaars vinden al snel hun weg naar het café. Zo trad Ferre Grignard er in de jaren 60 elke donderdagavond op. Meer en meer begint de toon richting jazz te verschuiven en er volgen unieke concerten van artiesten als John Lee Hooker, Memphis Slim en Dexter Gordon. 

Maar naast muziek is er ook plaats voor literatuur. Zo treden Simon Vinkenoog, Remco Campert, Gust Gils en Paul Snoek er in de jaren 60 regelmatig op. 

Huidig eigenaar Jan Van Den Braak neemt het café in 1967 over samen met Marco Van de Velde, maar twee jaar later gaat Van Den Braak alleen verder.