Bisdom Brugge verbaasd over confrontatie Vangheluwe met slachtoffer

Het bisdom Brugge wil meer duidelijkheid in de zaak-Vangheluwe. De voormalige bisschop werd gisteren geconfronteerd met een slachtoffer van seksueel misbruik. Het bisdom reageert verbaasd en stelt dat het niet op de hoogte was van de confrontatie. Pas toen het verhaal in de pers verscheen, kreeg het bisdom er lucht van.

"We vernemen uit de pers dat er bij de federale gerechtelijke politie een confrontatie geweest is tussen Roger Vangheluwe en iemand die klacht indiende voor seksueel misbruik", meldt het bisdom Brugge. "We zijn mee vragende partij om duidelijkheid in deze zaak te scheppen. Dat is belangrijk voor de man die een klacht indiende, voor de maatschappij én voor de kerk. En we blijven als kerk, met de opvangpunten voor misbruik in een pastorale relatie, klaarstaan om slachtoffers nabij te zijn, ook als blijkt dat de feiten voor het gerecht verjaard zijn."

Het bisdom benadrukt dat het geen contact meer heeft met Vangheluwe, en dat sinds zijn aftreden. "Hij valt nu onder de verantwoordelijkheid van Rome. Als er hier (in België, red.) al contacten zijn, gebeurt dat via de diplomatieke stoel van het Vaticaan in ons land", legt Inge Cordemans, woordvoerster van de huidige bisschop (Lode Aerts), uit.

Oud-bisschop van Brugge en kardinaal Jozef de Kesel bracht, als opvolger van Vangheluwe, een ommezwaai in het bisdom teweeg. Zo werden verschillende slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk uitgenodigd om het gesprek aan te gaan. Ook de nieuwe bisschop van Brugge, Lode Aerts, wil die lijn doortrekken en lessen trekken uit het verleden om ervoor te zorgen dat dergelijke feiten niet meer kunnen gebeuren in de toekomst.