Christo trekt stekker uit megaproject uit protest tegen Trump

De Amerikaanse inpakkunstenaar Christo heeft zijn megaproject "Over the river" in Colorado stopgezet uit protest tegen president Donald Trump. "Mijn project op de Arkansas River komt de federale overheid ten goede en de federale overheid heeft een nieuwe landlord, Donald Trump, waar ik niets mee te maken wil hebben", motiveert Christo zijn beslissing.

De Amerikaanse inpakkunstenaar Christo (81) werkt al meer dan twintig jaar aan zijn project "Over the river" in Colorado. Christo bedacht het project samen met zijn in 2009 overleden vrouw Jeanne-Claude.

Christo investeerde al meer dan 12 miljoen euro in het project in Colorado. Het was de bedoeling om de Arkansas River over een strook van bijna 70 kilometer te bedekken met een zilveren luifel. Het project zou het grootste kunstwerk van Christo ooit in de VS worden en in totaal meer dan 40 miljoen euro kosten.

"Ik realiseer al mijn projecten met mijn eigen geld omdat ik dan in totale onafhankelijkheid kan werken. Dit project komt de federale overheid helemaal ten goede, want de overheid is de eigenaar van de gronden waar ik het wil realiseren. Donald Trump is de nieuwe landlord en ik weiger hem te laten profiteren van mijn werk", aldus Christo in The New York Times.

"De beslissing spreekt voor zich. Net als vele anderen kon ik nooit geloven dat iemand als Donald Trump ooit verkozen zou raken", motiveert Christo. De kunstenaar is geboren in Bulgarije en vestigde zich midden de jaren 60 in New York. In 1973 verwierf hij de Amerikaanse nationaliteit.

Samen met zijn vrouw Jean-Claude groeide Christo in de jaren 80 en 90 uit tot een van de bekendste hedendaagse artiesten met onder meer het inpakken van de Reichstag in Berlijn en "The gates" in Central Park in New York. Vorig jaar lokte het project "Floating piers" op het meer Iseo in Italië nog meer dan 1,2 miljoen bezoekers.