De Bolle stelt supervisor aan voor repatriëringsdienst

Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie, stelt een supervisor aan voor de dienst verwijderingen. De dienst, die mensen zonder papieren repatrieert, kwam in opspraak wegens een interne audit die duidde op wangedrag van enkele leden van de dienst.

Na het uitlekken van de audit riep De Bolle een spoedvergadering bijeen met de directeur-generaal van de bestuurlijke politie, de directeur van de luchtvaartpolitie en het diensthoofd van de luchtvaartpolitie Zaventem. Na afloop van dat overleg beslist ze enkele dringende maatregelen te nemen in het belang van de werking van de dienst. Die staan los van het onderzoek naar de concrete feiten en individuele verantwoordelijkheden dat de Algemene Inspectie is gestart.

Resem maatregelen

Eén van de maatregelen is dat er een supervisor wordt aangesteld voor de dienst verwijderingen. Het gaat om Thierry Gillis, op dit moment actief als beleidsdadviseur van de commissaris-generaal. "Hij zal het diensthoofd van de luchtvaartpolitie van Zaventem bijstaan en heeft de specifieke opdracht om de dienst verwijderingen te superviseren en te begeleiden", zegt de federale politie donderdag in een persbericht.

Daarnaast zal de dienst die de planning en de boeking van de dienstverplaatsingen organiseert losgekoppeld worden en gescheiden worden van de personeelsleden die de verwijderingen uitvoeren. Ook wordt het rotatiesysteem voor de personeelsleden die escorteren geëvalueerd en eventueel bijgestuurd.

Tot slot klinkt het dat de federale politie haar volledige medewerking verleent aan het onderzoek van de Algemene Inspectie, dat er kwam op vraag van De Bolle zelf. Ook is de commissaris-generaal zich bewust van de moeilijke omstandigheden waarin de personeelsleden van de dienst moeten werken, "na de media-aandacht waarbij sommige perskanalen verkeerde conclusies trokken op basis van onvolledige informatie".

Kabinet Binnenlandse Zaken: "Tevreden met de snelle actie"

"We zijn op de hoogte gesteld van de maatregelen die de commissaris-generaal heeft genomen en we zijn tevreden dat er snel actie wordt genomen", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), in een reactie. "We gaan de vooruitgang van het proces samen met de commissaris-generaal opvolgen."

Wat betreft de audit van 2006 klinkt het dat er toen een heel andere constellatie gold. "Voor ons is het relevant dat commissaris-generaal De Bolle in 2014 een audit bestelde, en dat er nu maatregelen en een onderzoek komen. Je kan niet meer doen dan dat."

Meest gelezen