De Grauwe: "Als Trump niet zoveel stommiteiten doet, zal de euro niet meteen instorten"

Professor Paul De Grauwe hecht niet veel belang aan de onheilstijding van Ted Malloch over de euro. De man die mogelijk de Amerikaanse ambassadeur bij de EU wordt, had gezegd dat de euro mogelijk binnen de 18 maanden kan instorten. De Grauwe, professor aan de London School of Economics, waarschuwt dat vooral Trump zelf een bedreiging is voor de euro en de hele wereldeconomie.
AFP or licensors

Ted Malloch is net als de Belg Paul De Grauwe professor in het Verenigd Koninkrijk. Maar De Grauwe hecht niet veel belang aan de woorden van Malloch. Dat wil niet zeggen dat De Grauwe niet sceptisch is over het voortbestaan van de eurozone. “Ik heb altijd al gezegd dat de eurozone broos is”, zegt De Grauwe in een reactie aan VRT Nieuws. De Grauwe ziet de eurozone niet meteen instorten, maar “dingen kunnen natuurlijk altijd gebeuren”.

De grootste acute bedreiging voor de euro en de hele wereldeconomie ziet De Grauwe bij “Trump en zijn trawanten” zelf. Nu Trump heeft aangekondigd dat de VS onder hem effectief een protectionistische koers zal varen en bestaande handelsverdragen op de helling zet, bestempelt De Grauwe de nieuwe president als niet minder dan “een losgeslagen gek”. “Trump zou zich beter wat verantwoordelijker gedragen, want zo dreigt hij de wereldeconomie te destabiliseren”, vreest De Grauwe.

Handelsoorlog

Concreet vreest De Grauwe dat Trump een handelsoorlog zal ontketenen. De eerste stap zette Trump daarvoor op zijn eerste officiële werkdag, door uit het Trans-Pacific Partnership (TPP) te stappen, het handelsverdrag tussen de VS en twaalf Aziatische landen. De Grauwe ziet door de eerste beleidsdaden van Trump donkere wolken hangen boven de wereldeconomie en dus ook de eurozone.

Maar dat iemand als Malloch nu meteen het einde van de eurozone voorspelt, is volgens de professor paniekzaaierij. “Voor de euro er kwam, zeiden de Amerikanen dat het een onmogelijk project zou zijn. Daarna hebben ze gezegd dat de boel zou ontploffen.”

De Grauwe stelt vast dat de munt er nog altijd is, maar tegelijk ziet hij dat de eurozone met structurele problemen blijft kampen. “Als we de eurozone willen behouden, zal er meer budgettaire samenwerking moeten komen tussen de lidstaten, maar dat zeg ik al 10 jaar.”

De Grauwe ziet dit laatste niet meteen in een stroomversnelling komen, onder andere omdat de economie licht opveert. Daarom zit de druk niet meteen op de ketel. Maar bij een volgende recessie zou daar volgens de professor wel eens verandering in kunnen komen.

ImageGlobe