Doomsday Clock halve minuut dichter bij middernacht

De Doomsday Clock is een halve minuut dichter naar middernacht gedraaid, tot tweeënhalf voor middernacht om precies te zijn. Die klok geeft symbolisch een verhoogde dreiging van een nucleaire catastrofe weer.

Sinds 1947 stuurt het Bulletin of Atomic Scientists, een groep kerngeleerden dus, met de Doomsday Clock de kansen aan voor een nucleaire oorlog of andere ramp.

In 2016 hadden ze de Doomsday Clock nog op drie voor twaalf laten staan. Middernacht staat voor de nucleaire apocalyps. Dit jaar wordt de klok met 30 seconden bijgesteld naar tweeënhalf voor twaalf, het is de eerste keer ooit dat de klok met een halve minuut wordt verzet.

Daar zijn verschillende redenen voor: Noord-Korea dat nog steeds kernwapens test, een wereldwijde opkomst van nationalisme en de verkiezing van Donald Trump als president van de VS.

Wel zag de klimaatverandering er iets minder grim uit. Door de maatregelen die vele landen door het klimaatakkoord in Parijs genomen hebben, is de wereldwijde CO2-uitstoot praktisch gelijk gebleven met het vorige jaar. Om echt het verschil te maken zal de globale uitstoot echter richting nul moeten gaan, niet gelijk blijven.

De Doomsday Clock wordt zo al 70 jaar traditioneel elk jaar in januari bijsteld. Hieronder een overzicht van hoe dicht we al bij middernacht kwamen en de redenen daarvoor.