FOD Financiën kon vorig jaar 115 miljoen euro aan boetes recupereren

Wie hardnekkig weigert zijn of haar boete te betalen is eraan voor de moeite. Vorig jaar heeft de FOD Financien in totaal zo'n 115 miljoen euro aan boetes kunnen recupereren die waren opgelegd door een rechter. Dat is 25 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

Dat komt omdat de fiscus nu verschillende middelen inzet , vertelt Francis Adyns. "De systematische inschakeling van gerechtsdeurwaarders en het systematisch beroep doen op loonbeslag of op beslag op huurinkomsten. Heel efficiënt is ook de schuldvergelijking die plaatsvindt als u recht heeft op een terugbetaling van personenbelasting en u tegelijkertijd nog een boete hebt die openstaat. Dan wordt er een stuk afgehouden."

Vanaf dit jaar gaat men nog veel gerichter te werk gaan. "Wat dit jaar nieuw is, is dat we gerichtere acties zullen doen naar een bepaald doelpubliek.  Als we bijvoorbeeld vaststellen dat er bij een bepaalde doelpubliek een efficiëntere manier is om aan de centen te geraken, dan zullen we daarop inzetten."