Griekenland weigert acht militairen uit te leveren aan Turkije

Griekenland zal acht gevluchte Turkse militairen niet uitleveren aan Ankara. Dat heeft het Griekse Hooggerechtshof beslist. De acht waren na de mislukte staatsgreep van vorig jaar naar Griekenland gevlucht en hadden daar asiel aangevraagd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Twee Turkse majoors, twee kapiteins en twee sergeant-majoors waren in juli vorig jaar met een helikopter vanuit Turkije naar Griekenland gevlucht. Ze waren daar meteen opgepakt en Turkije had hun uitlevering gevraagd omdat ze betrokken zouden geweest zijn bij de mislukte staatsgreep tegen president Tayyip Erdogan.

De acht ontkenden alle betrokkenheid bij de staatsgreep en zeggen dat ze gevlucht zijn voor de grote repressie die Erdogan na de staatsgreep ontketend heeft tegen militairen, politici, journalisten en andere mensen in Turkije. 

De Griekse regering die net de banden met Turkije had aangehaald, zat erg verveeld met de situatie en stond onder zware Turkse druk. Het Hooggerechtshof vindt nu dat de rechten van de militairen wellicht geschonden gaan worden als ze worden teruggestuurd, of ze al dan niet te maken hadden met de staatsgreep. Het hof bepaalt ook dat de acht militairen moeten worden vrijgelaten.

De kwestie kan de relaties tussen Griekenland en Turkije -beiden NAVO-lidstaten- verzuren. Beide landen spelen een belangrijke rol bij het vredesoverleg op Cyprus en in de Europees-Turkse aanpak van de vluchtelingencrisis.