Handtekening Trump: "Agressiviteit, koppigheid en ijdelheid"

De afgelopen dagen heeft president Trump als een sneltrein presidentiële besluiten ondertekend. Toch heeft het internet niet alleen oog voor zijn beslissingen, maar ook voor zijn opmerkelijke handtekening. RTBF nam de handtekening samen met een grafoloog onder de loep en kwam tot de opmerkelijke conclusie: "Agressiviteit, koppigheid en ijdelheid".

Een handschrift, en zeker een handtekening, kan veel over iemands karakter en persoonlijkheid onthullen. Grafologie of schriftkunde probeert handschriften te ontcijferen en die te koppelen aan de psychologie. Geen exacte wetenschap, maar toch interessant.

Maria-Thérèse Christiaens is al 37 jaar grafoloog en heeft in haar lange carrière al meer dan 25.000 handschriften ontleed. Hoewel ze Trumps originele handtekening niet kan bestuderen, ziet ze zelfs aan de kopie dat hij een enorme druk uitoefent op zijn pen. "Het geschrift laat zijn sporen na, maar houdt geen rekening met de raad van iemand anders. Er zit geen empathie in dit geschrift", vertelt ze aan RTBF. "Zijn handtekening duidt op agressiviteit en strijdlust."

Wat volgens haar nog opvalt is dat Trump geen rondingen gebruikt. Zelfs klinkers als "o" of "a" zijn hoekig. Bovendien schrijft hij in één trek door, hij heft zijn pen niet op. Dat wijst volgens haar op een doorzettingsvermogen, maar ook op een ongelooflijke koppigheid.

Ook The Independent liet een grafoloog los op de presidentiële handtekening. Haar uitleg: "Trumps handtekening duidt op een tomeloze ambitie, dynamiek, moed en onverschrokkenheid. Hij hunkert naar macht en heeft tegelijk een vastberadenheid en een koppigheid." Tegelijk ziet ze ook een soort flexibiliteit in zijn geschrift, vooral de lange, smalle letters zijn daar een indicatie van.

Negen seconden

Trump neemt zijn tijd om zijn handtekening te zetten. Letterlijk dan, want hij doet er maar liefst negen seconden over. De handeling is uitermate plechtig. Voor de grafoloog een teken dat hij er plezier in schept om zijn eigen naam te schrijven, zeker onder toezicht van anderen. Volgens Christiaens is het ook opvallend dat hij zowel voor- al achternaam zegt: "Dat getuigt van een soort naïviteit en een grote ijdelheid". 

Aangezien Trump de komende vier jaar nog heel wat presidentiële handtekeningen zal moeten zetten, is het maar de vraag of hij elke keer negen seconden kan en zal uitrekken voor het klusje. 

"Hartritmestoornissen"

Intussen is de opmerkelijke handtekening ook het internet aan het veroveren. Een aantal opmerkzame twitteraars laten de kans dan ook niet liggen om hem te vergelijken met pakweg hartritmestoornissen of de uitkomst van een leugendetector.

Meest gelezen