Magnette weigert interview in het Nederlands: "Ben Vlaamse kritiek over maffia beu"

Waals minister-president Paul Magnette (PS) heeft geweigerd in het Nederlands te antwoorden op vragen van een journalist van VTM Nieuws over het Publifin-schandaal. "Ik ben de kritiek over maffia in Vlaanderen beu", zei hij.

Al dagen is Wallonië in de ban van het Publifin-schandaal. Ook de Vlaamse pers bericht uitgebreid over de zaak, maar Magnette is het klaarblijkelijk niet eens met de manier waarop de Nederlandstalige media dat doen. Getuige daarvan zijn opmerkelijke reactie tijdens een interview met Dirk Van den Bogaert van VTM Nieuws.

Toen de journalist Magnette in het Nederlands een vraag over het ontslag van Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) stelde, antwoordde hij in het Frans. Nochtans spreekt hij vloeiend Nederlands.

"Nee, ik doe het niet in het Nederlands, maar in het Frans", zei hij alsnog in het Nederlands nadat de journalist hem had onderbroken. "Ik ben die kritiek over maffia enzovoort beu in Vlaanderen. Dus zal ik het deze keer niet in het Nederlands zeggen, voila. Ik maak een uitzondering."

"Kapitale blunder"

Politicoloog Nicolas Bouteca van de Universiteit Gent toont zich op Twitter verbaasd over de houding van Magnette. "Voor een partij die het communautaire dossier op de achtergrond wil houden, is dit toch wel een kapitale blunder", schrijft hij.

"Een kat in het nauw maakt rare sprongen", gaat hij voort bij knack.be. "Ik begrijp dat hij die uitspraak in een vlaag van emotie deed, maar ze strookt niet met de realiteit. Het was de Franstalige politicoloog François Gemenne die als eerste het woord maffiapraktijken in de mond heeft genomen."

Meest gelezen