Mexicaanse president zegt bezoek aan de VS af na sneer van Trump

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto heeft zijn geplande bezoek aan zijn nieuwe Amerikaanse tegenhanger Donald Trump afgezegd. Hij trekt zijn conclusies nadat Trump gezegd dat Pena Nieto niet welkom was als hij niet wil betalen voor de muur langs de grens tussen beide landen. De relaties gaan blijkbaar snel van kwaad naar erger.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

De bouw van een muur langs de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico was één van de belangrijkste kiesbeloften van Trump en die wil hij nu realiseren. Bovendien moet Mexico volgens hem betalen voor die muur die "illegalen en bandieten" moet weghouden uit de VS.

Vandaag sneerde Trump naar zijn Mexicaanse collega door openlijk te zeggen dat due maar moest wegblijven uit Washington als hij niet bereid zou zijn om voor de grensmuur te betalen.

De Mexicaanse president stond daarvoor al onder druk van de publieke opinie en sociale media om zijn bezoek af te zeggen en heeft dat nu vanavond ook gedaan. De relaties tussen de VS en Mexico gaan na jaren van samenwerking nu blijkbaar opnieuw de verkeerde richting uit. 

Trump was ook nog op een andere manier uitgevallen naar het zuidelijke buurland. Zo zei hij dat het handelsdeficit van 60 miljard dollar met Mexico het gevolg is van het NAFTA-vrijhandelsakkoord dat volgens Trump banen en fabrieken vanuit de VS naar Mexico exporteert.

Daarom wil Trump het NAFTA-akkoord uit 1994 heronderhandelen. Tegelijk bedreigt Trump grote ondernemingen die investeringen plannen in Mexico met hoge invoertarieven. Onder meer autobouwer Ford Motor Co. heeft al een plan om auto's in Mexico te produceren, geschrapt.

"Invoertaks tegen Mexico financiert de muur"

De Verenigde Staten willen een "grensbelasting" van 20% heffen op alle producten die vanuit Mexico worden ingevoerd. Op die manier zou de omstreden grensmuur met Mexico betaald worden. Dat heeft Sean Spicer, de woordvoerder van president Donald Trump, bekendgemaakt. Die nieuwe taks wordt een onderdeel van een grote belastinghervorming, maar meer details wou Spicer daar niet over kwijt.

De financiering van de muur blijft een heikel punt tussen de VS en Mexico. Dat laatste land wil de muur niet en wil er ook niet voor betalen maar Trump heeft beweerd dat hij Mexico daartoe kan dwingen. Hoe dan ook zou een invoerheffing ingaan tegen het NAFTA-vrijhandelsakkoord, maar Trump wil dat ook uithollen.

Mexico onder de schaduw van Trump

Voor Mexico staat er veel op het spel. Het land is berucht voor drugkartels en bloedige criminaliteit, maar dat verhult dat het de afgelopen twintig jaar wel een economische opgang heeft gemaakt, net door het NAFTA-akkoord dat investeringen in de industrie heeft aangetrokken.

Dat schept banen en welvaart, maar dat wordt nu bedreigd. Die andere NAFTA-partner Canada heeft al laten verstaan dat het niet de nek wil uitsteken voor Mexico en zo de toorn van Trump over zich heen te roepen.

Mexico staat dus alleen tegenover Trump. Toch heeft de VS er alle belang bij dat het land economische en politiek stabiel blijft. Chaos ten zuiden van de grens zou zich ook in de zuidelijke Amerikaanse staten laten voelen, wellicht ook met meer vluchtelingen tot gevolg.

Mexico heeft beperkte middelen om terug te slaan, maar dreigt ermee om de zuidgrens open te stellen voor mensen uit Latijns-Amerika die naar de VS willen. Nu houdt Mexico die mensen daar meestal, maar niet altijd tegen. Ook zou Mexico op termijn nauwere banden met andere landen kunnen smeden en dan komt China, de grote rivaal van de VS, in beeld.

Zullen migranten de muur bouwen?

Dat de muur langs de grens met Mexico er komt, lijkt nu vrijwel zeker, maar het is de vraag wie hem gaat bouwen. Het zou gaan om het grootste publieke bouwwerk sinds de Hoover Dam in de jaren 30.

Volgens het persbureau Bloomberg is er echter nu al een tekort aan bouwvakkers in de staten waar de muur zal komen. Daardoor zijn de lonen in de bouwsector daar fors gestegen, worden de huizen duurder en zijn een aantal bouwprojecten uitgesteld bij gebrek aan arbeidskrachten.

De muur bouwen zou dat nog erger maken omdat er ook wegen en tijdelijke cementfabrieken moeten worden gebouwd. In Texas zou nu al de helft van de bouwvakkers in het zwart werken en 14% zouden buitenlanders zijn zonder werkvergunning. Een oplossing zou bestaan uit het inhuren van tijdelijke buitenlandse werkkrachten of een werkvergunning geven aan illegale migranten die nu al in de VS zijn. Dat gaat dan wel in tegen het idee achter de muur.

Het inhuren van werklozen uit de industriestaten Ohio of Pennsylvania lijkt door de grote afstand niet echt een optie en daar waren de verkiezingen wel om te doen.

Meest gelezen