Mexico herhaalt: "We betalen niet voor Trumps muur"

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft in een boodschap aan zijn land herhaald dat hij er niet aan denkt om te betalen voor de muur die zijn Amerikaanse collega Donald Trump wil bouwen. Trump tekende daartoe gisteren het besluit, tot groot ongenoegen van de Mexicanen. "Ons land gelooft niet in muren", laat Nieto kordaat weten.
Enrique Peña Nieto en Donald Trump.

Trump plant de muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico om illegale migratie aan banden leggen. Het was een van zijn vele verkiezingsbeloften. President Peña Nieto liet in het verleden al weten niet opgezet te zijn met de muur en er al helemaal niet voor te willen betalen. Hij maakte dat gisteren nogmaals duidelijk in een tv-boodschap aan zijn landgenoten.

Wat Peña's Nieto volgende stap wordt, is nog niet duidelijk. "Ik wacht op het finale rapport van de functionarissen uit Washington en op advies van de kamer van koophandel", legt hij uit. Mexico steekt alvast zijn hand uit naar de Amerikanen. "We bieden onze vriendschap aan aan het volk en zijn bereid tot akkoorden te komen met de regering. Akkoorden die zowel in het voordeel van de VS als van Mexico zijn."

Bezoek op 31 januari?

In een interview met zender ABC heeft Trump gezegd dat hij rekent op Mexicaans geld om de bouw van de muur te financieren. Voor de volle "100 procent". Maar het is het Congres dat beslist over de financiering. De kostprijs voor de muur die zo'n 3.200 kilometer zou beslaan, zou wel eens makkelijk kunnen oplopen tot in de miljarden euro's. "Een natie zonder grenzen is geen natie", stelt Trump. Hij wil ook duizenden grenswachters aan de muur.

De timing van de ondertekening van het besluit voor de muur komt vrij ongelegen. Volgende week dinsdag, op 31 januari, staat er een bezoek gepland tussen de Amerikaanse en Mexicaanse president.

Of dat bezoek nog zal doorgaan, is maar zeer de vraag. Met een afgelasting zou Peña Nieto de puntjes op de i zetten, maar als hij Trump ziet, kan hij openlijk zijn standpunt kracht bij zetten. De oppositie in Mexico heeft alvast opgeroepen om niet te gaan.