Nederlandse minister van Justitie Ard Van der Steur neemt ontslag

In Nederland is minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur opgestapt. De voorbije jaren was Van der Steur betrokken bij een reeks incidenten, maar vermoedens over zijn rol in het Teevendeal-schandaal waren er te veel aan. Het ontslag komt ongelegen net voor de parlementsverkiezingen van maart.
AP 2016

Volgens Van der Steur genoot hij niet langer het vertrouwen van de Tweede Kamer en wou hij de stemming over een motie van wantrouwen tegenover hem niet afwachten. 

Van der Steur was minister van Veiligheid en Justitie sinds maart 2015. Toen al kreeg hij het verwijt dat hij te weinig ervaring had met politie en openbare orde, maar ook daarna was de minister betrokken bij een reeks ongelukkige incidenten.

Zo had hij omstreden uitspraken gedaan over het onderzoek naar het neerhalen van het toestel MH-17 van Malaysian Airlines boven Oekraïne, waarna hij hij zijn excuses had moeten aanbieden. Vorig jaar had hij dan weer geblunderd bij uitspraken over de broers El Bakraoui die betrokken waren bij de aanslagen in Zaventem en Brussel.

De VVD, de liberale partij van premier Mark Rutte en van Van der Steur, gaf de minister van Justitie dan nog een laatste kans, maar het geduld lijkt nu op. Zo bleek dat Van der Steur onlangs het parlement onjuiste informatie had gegeven over de Teevendeal, een schandaal waardoor de voorganger van Van der Steur in 2015 had moeten aftreden.

Mogelijk wil premier Rutte echter ook schoonschip maken in zijn regering en zijn liberale partij voor de parlementsverkiezingen van maart.

Wat is de Teevendeal?

De Teevendeal is genoemd naar Fred Teeven, voormalig officier van Justitie Fred Teeven die in 2000 een geheime schikking sloot met en drughandelaar. Dat leidde in 2014 tot een politiek schandaal nadat bleek dat die deal buiten het zicht van de Belastingdienst en het parlement werd gehouden.

Dat schandaal leidde toen tot het aftreden van Fred Teeven, inmiddels staatssecretaris van Justitie, en Ivo Opstelten, toenmalig minister van Justitie. Opstelten werd toen opgevolgd door Ard Van der Steur, maar die is nu zelf moeten aftreden wegens vermoedens over het achterhouden van informatie.