Ouders verongelukte schoolmeisjes vragen zwaardere straffen voor daders vluchtmisdrijven

De ouders en vrienden van de doodgereden schoolmeisjes Merel en Sofie hebben een brief met tienduizend handtekeningen overhandigd op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De ouders vragen zwaardere straffen voor automobilisten die na een ongeval vluchtmisdrijf plegen. Eerder hadden ze ook al een brief afgegeven aan Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)

Vanmorgen werd de doodrijder van Merel De Prins ook in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel, 6.000 euro boete en een levenslang rijverbod. Tijdens het proces was gebleken dat de 21-jarige Muhammed Aytekin al 18 keer veroordeeld was voor rijden zonder rijbewijs en vijf keer voor rijden ondanks een rijverbod.

"Het gevoel dat verkeersongevallen gebanaliseerd worden"

"Wij begrijpen niet dat politie en justitie dergelijke bestuurders niet van de weg kan houden", zegt Els Anthonissen, de moeder van één van de klasgenootjes van Merel De Prins. "We begrijpen niet dat zoveel gevaarlijke bestuurders blijven rondrijden, hoeveel keer ze ook veroordeeld zijn. Net zoals we niet begrijpen dat er zoveel verkeersslachtoffers blijven vallen."

"We krijgen het gevoel dat verkeersongevallen gebanaliseerd worden. Dat mag niet gebeuren, want verkeersongevallen veroorzaken onvoorstelbare menselijke drama's."

De ouders en sympathisanten dringen aan op een aantal maatregelen, zowel op het vlak van verkeersveiligheid als van justitie. "Kruispunten moeten verkeersveiliger gemaakt worden", zegt Rony Sanchez. "Er moet werk gemaakt worden van dodehoekcamera's. Het kan niet dat de politie vandaag nog steeds niet kan nagaan of het rijbewijs waarmee iemand rondrijdt rechtsgeldig is of niet."