Paul Furlan: de gevallen vernieuwer van de PS

Hij moest de PS een nieuw en fris gezicht geven na de reeks schandalen in 2005: Paul Furlan. Onder de auspiciën van voorzitter Elio Di Rupo werd hij zo de rijzende ster van de Franstalige socialisten. En net die vernieuwer wordt nu genekt in een nieuw schandaal binnen de PS.

Herinnert u zich nog de "J'en ai marre des parvenus"-speech van Elio Di Rupo uit 2005? De Parti Socialiste beefde toen op haar grondvesten door een reeks fraudeschandalen bij de afdeling in Charleroi en de sterke man daar, Jean-Claude Van Cauwenberghe.

Voorzitter Di Rupo wou schoon schip maken en had daarvoor jonge nieuwe gezichten nodig. Die vond hij bij Paul Magnette (huidige Waals minister-president) en toenmalig parlementslid Paul Furlan. In het Waals Parlement en als woordvoerder van Wallonië nam Furlan meteen die taak ter harte, en viel hij op als een van dé voorvechters voor hervormingen na de schandalen.

(lees verder onder foto)

In 2009 werd Paul Furlan beloond met een ministerpost. Hij krijgt onder meer de portefeuille van Lokale Besturen, een materie die hem na aan het hart ligt want al in 1994 was Furlan actief in de gemeenteraad van Thuin, waar hij nu nog steeds titelvoerend burgemeester is. Als minister voert hij moderniseringen door en hervormt hij ook het bestuur van de intercommunales.

De echo uit 2005

Anno 2017 weerklinken plots de echo's van de "parvenu"-speech uit 2005. Opnieuw wordt de PS genoemd in een schandaal, deze keer bij de grootste intercommunale van Wallonië: Publifin. En opnieuw roept voorzitter Di Rupo op tot meer ethiek.

Di Rupo blijft echter achter zijn poulain uit 2005 staan. Nochtans wordt Paul Furlan wel degelijk met de vinger gewezen. Als minister van Lokale Besturen had hij moeten kunnen weten wat er aan de hand was bij Publifin, en is hij op zijn minst politiek verantwoordelijk, klinkt het.

Maar Furlan blijft ontkennen dat hij op de hoogte was. Kennelijk is de druk toch te groot geworden, ook al zegt Furlan ook vandaag nog dat hij "recht in zijn schoenen staat". Met zijn ontslag valt de vernieuwer en de hoop van de PS na de schandaaldagen van 2005. Benieuwd welke nieuwe vernieuwer Elio Di Rupo deze keer naar voren zal schuiven.

Furlan: "Ik ben geen calimero"

Meest gelezen