President Trump: "Ik ben er absoluut van overtuigd dat waterboarding werkt"

Donald Trump overweegt om de foltertechniek waterboarding opnieuw in te voeren als ondervragingsmethode. "Denk ik dat dat werkt? Absoluut!", zegt de nieuwe Amerikaanse president in een interview met ABC News. Trump wil wel eerst het advies inwinnen van zijn regering.

Waterboarding is een controversiële verhoormethode waarbij een natte doek op het gezicht van verdachten wordt gelegd, waarover telkens water wordt gegoten, om de verdrinkingsdood te simuleren. De techniek werd in het verleden al gebruikt in de Amerikaanse terroristengevangenis Guantanamo en wordt door mensenrechtenorganisaties gezien als martelen.

Trump denkt er dus over na om die techniek opnieuw in te voeren. "Als ze in het Midden-Oosten de hoofden van onze mensen afhakken en terreurgroep IS dingen doet waar ze sinds de middeleeuwen niet meer van gehoord hebben, dan ben ik het idee van waterboarding erg genegen. We moeten vuur met vuur bestrijden", aldus de Amerikaanse president.

Trump heeft de kwestie naar eigen zeggen enkele uren voor het interview nog aangekaart bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Ik vroeg hen of folteren werkt. Hun antwoord was: "Ja absoluut!" ",vertelt Trump.

"Alles doen wat wettelijk mogelijk is"

Wel voegt de Amerikaanse president er in het interview met ABC uitdrukkelijk aan toe dat hij eerst wil horen hoe zijn minister van Defensie (voormalige generaal James Mattis) en CIA-baas Mike Pompeo over waterboarding denken. "Als zij het niet willen doen, dan is dat goed voor mij. Als zij het wel willen doen, dan zal ik daar naartoe werken. Ik wil alles doen wat binnen het wettelijke kader mogelijk is."

Minister Mattis liet eerder al verstaan dat hij niet meteen voorstander is van foltertechnieken. "Geef mij een pak sigaretten en wat biertjes, en dat zal beter werken", klonk het toen uit de mond van de voormalige generaal. Ook Pompeo is erg voorzichtig over de kwestie. In het Congres zei de CIA-topman eerder dat er wettelijke limieten zijn en dat hij altijd de wet zal naleven.