PS-minister Paul Furlan neemt ontslag uit Waalse regering

Waals minister Paul Furlan (PS) neemt ontslag. De druk door het schandaal bij Publifin - een van de grootste intercommunales van het land - is kennelijk te groot geworden. Al staat Furlan naar eigen zeggen wel "recht in zijn schoenen". PS-voorzitter Paul Magnette heeft het ontslag aanvaard.

Furlan was minister van Lokale Besturen, en was zo politiek verantwoordelijk voor intercommunales. Hij verklaarde in het Waalse Parlement echter niet op de hoogte te zijn van de wanpraktijken bij Publifin en ook nu blijft hij volhouden dat hij "recht in zijn schoenen staat". "Maar de sereniteit is niet meer gegarandeerd", verklaart Furlan zijn ontslag. Eerder hadden oppositiepartijen MR en Ecolo al een motie van wantrouwen ingediend tegen de (intussen ex-)minister.

Het schandaal rond Publifin brak recent los. Bij die Luikse intercommunale kregen mandatarissen hoge vergoedingen uitbetaald, maar daar tegenover stonden geen reële prestaties. Vooral Franstalige socialisten worden genoemd in het dossier. Onder hen ook Claude Parmentier, de gewezen adjunct-kabinetschef van Paul Furlan. Hij kondigde eerder al aan te stoppen als burgemeester van Wanze.

Het schandaal noopte de PS ertoe om "ethische maatregelen" te nemen. Zo mogen burgemeesters en schepenen tijdens hun mandaat voortaan geen bestuurder meer zijn van een bedrijf dat gefinancierd wordt met overheidsgeld. Die maatregel viseert vooral Stéphane Moreau, burgemeester van Ans en sterke man van Publifin. Hij heeft voorlopig nog geen keuze gemaakt tussen zijn burgemeesterssjerp of Publifin.

Meest gelezen