PS-presidentskandidaten Hamon en Valls tackelen elkaar niet in laatste debat

In Frankrijk hebben de twee overgebleven presidentskandidaten voor de PS een laatste televisiedebat gehouden. Oud-premier Manuel Valls kwam sterker uit de hoek toen het ging over secularisme en de islam, Benoît Hamon - de verrassende winnaar van de eerste ronde - kon meer overtuigen bij economische kwesties.

Valls en Hamon hielden het tijdens het debat beschaafd en lieten persoonlijke aanvallen achterwege, duidelijk met het doel om het beeld van een verdeeld links te vermijden.

Oud-premier Valls vertegenwoordigt de rechtervleugel van de socialistische partij en nam tijdens het boerkini-debat vorige zomer een streng standpunt in tegen het bedekkende badpak voor moslima's. Toen het tijdens het debat over secularisme in de Franse Republiek ging, ging Valls op dat elan door.

"Het verbieden van religieuze tekens in het openbaar stigmatiseert niemand. Secularisme is geen zwaard tegen onze islamitische landgenoten, maar een schild (...), het is een overtuiging", zei Valls die naar eigen zeggen geen enkel compromis wil sluiten met de radicale islam. Daarmee dreef hij Hamon in het defensief.

Basisinkomen voor elke Fransman

Benoît Hamon - de linksere kandidaat van de twee - kon dan weer meer overtuigen bij economische kwesties. Hij wil bijvoorbeeld aan elke Fransman een basisinkomen van 750 euro per maand geven. Daarmee wil hij het banenverlies door de digitale revolutie counteren. "Mijn voorstel verkoopt geen dromen, het verkoopt helemaal niets. Het brengt rechtvaardigheid", aldus de winnaar van de eerste ronde bij de PS vorige zondag.

Volgens Valls is dat voorstel een "ontmoedigende boodschap". Hij wil liever een samenleving met focus op - meer en betere - arbeid, waarbij overuren fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt. Dat laatste was een beleidspunt van de voormalige rechtse president Nicolas Sarkozy.

Wie van de twee de presidentskandidaat wordt van de PS moet komende zondag blijken, in de beslissende tweede ronde van de voorverkiezingen. De winnaar neemt het in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 23 april op tegen Francois Fillon (rechts), Marine Le Pen (extreemrechts), of mogelijk ook de centrumkandidaat Emmanuel Macron.