PS'ers nemen collectief ontslag uit bestuur Publifin, volledige tabula rasa nakend

Alle PS-mandatarissen nemen ontslag uit de raad van bestuur van Publifin naar aanleiding van het schandaal bij de Waalse intercommunale. Dat wordt bevestigd op de zetel van de Franstalige socialisten. Volgens de RTBF zou er zelfs een motie op tafel liggen om alle instanties binnen Publifin te vernieuwen.
Publifin-voorzitter André Gilles

Publifin is een van de grootste intercommunales van het land en kwam onlangs in een storm terecht nadat was gebleken dat mandatarissen er hoge vergoedingen kregen voor prestaties die ze niet of amper leverden. Aan het hoofd van de Luikse intercommunale Publifin staat/stond PS-politicus André Gilles. Maar alle PS-mandatarissen nemen nu dus ontslag uit de raad van bestuur van Publifin. Eerder deden de bestuurders met CDH-stempel dat al.

Voorlopig blijven de mandatarissen van MR en Ecolo wel op post. Maar volgens RTBF zou voorzitter Gilles een motie hebben ingediend die de vernieuwing vraagt van alle structuren binnen Publifin. Als die motie aangenomen wordt, dan zullen alle huidige mandatarissen ongeacht de partijkleur en ongeacht hun taak allicht verdwijnen.

De sterke man achter Publifin is evenwel PS-burgemeester van Ans Stéphane Moreau. Hij zit zelf niet (meer) in de raad van bestuur van de intercommunale, maar is wel CEO van de vennootschap Nethys, de operationele poot van Publifin. Moreau blijft voorlopig wel op post.

Eerder vandaag nam Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) ontslag. Binnen zijn bevoegdheid was hij verantwoordelijk voor intercommunales, en door het schandaal was zijn positie danig onder druk komen te staan.

Meest gelezen