Reconstructie van schietpartij in Vorst waar ook Salah Abdeslam bij betrokken was

In de Driesstraat in Vorst is een reconstructie gehouden van de schietpartij in maart vorig jaar waarbij ook Salah Abdeslam betrokken was. Enkele dagen na die schietpartij werd Abdeslam opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek. Abdeslam zelf was niet aanwezig bij de reconstructie, een andere verdachte wel.

Op 15 maart vorig jaar stond er in de Driesstraat in Vorst een “doordeweekse” huiszoeking gepland. Wanneer een handvol speurders daar neerstrijkt, verwachten ze een leeg huis aan te treffen. In plaats daarvan worden ze meteen onder vuur genomen door een tijdelijke bewoner van het huis, Mohamed Belkaid. Hij wordt door de politie doodgeschoten. Drie politieagenten raakten gewond.

Twee kompanen van Belkaid kunnen ontkomen. Achteraf wordt aan de hand van vingerafdrukken duidelijk dat een van hen Salah Abdeslam is. Enkele dagen later wordt hij gevat in Sint-Jans-Molenbeek. Abdeslam, die intussen is overgeleverd aan Frankrijk, werd voor zijn betrokkenheid in Vorst in verdenking gesteld van viervoudige moordpoging op politieagenten.

Abdeslam zelf was niet aanwezig bij de reconstructie, maar wel een van de twee kompanen die op het moment van de inval in het huis waren. "De wedersamenstelling verliep zonder bijzondere incidenten", zegt het federaal parket. "In het belang van het onderzoek worden er geen details vrijgegeven over het verloop noch over het resultaat."

Wie is Salah Abdeslam?

Salah Abdeslam is na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar zowat publieksvijand nummer 1 geworden. Hij heeft de wagen gehuurd die is gebruikt bij de aanval in de Parijse concertzaal Bataclan. Zijn precieze rol bij de aanslagen in Parijs is niet bekend. Mogelijk was hij niet alleen chauffeur, maar was hij ook een van de zelfmoordterroristen.
 

Uit het archief: Agenten beschoten tijdens een huiszoeking in Vorst