Russische monarchist wil Romanov-imperium tot leven wekken op Kiribati

Precies een eeuw nadat het Romanov-imperium ten val is gekomen, wil een Russische zakenman het nieuw leven in blazen op Kiribati. Dat meldt Radio New Zealand. De regering van de eilandenstaat in de Stille Oceaan neemt de plannen in overweging.

Het was een reusachtig imperium van ruim 22 miljoen (!) vierkante kilometer: het Keizerrijk Rusland waarover het huis Romanov meer dan drie eeuwen de plak zwaaide. Daaraan kwam op 15 maart 1917 een einde toen de laatste Russische tsaar Nicolaas II troonsafstand deed na de zogenoemde Februarirevolutie (foto onder: Nicolaas II en zijn gezin).

(Lees voort onder foto)

Honderd jaar later heeft Anton Bakov (kleine foto) dit verlies nog steeds niet verteerd. De Russische zakenman en voormalig parlementslid wil het eens zo roemrijke imperium daarom tot leven wekken. Om dat te doen heeft hij zijn oog laten vallen op drie onbewoonde eilanden in de Stille Oceaan die toebehoren aan Kiribati. Zijn plan? Een nieuwe hoofdstad voor een herrezen Romanov-imperium uit de grond stampen.

Nicolaas III

Virtueel bestaat het imperium opnieuw sinds 2011. In dat jaar stichtte Bakov The Imperial Throne, een zogenoemde micronatie zonder een fysiek territorium. De zakenman riep zichzelf vervolgens uit tot eerste minister. Hij kondigde een grondwet aan en stelde officiële symbolen voor (afbeeldingen onder: de vlag en het wapenschild van The Imperial Throne). De micronatie begon ook paspoorten uit te delen via het internet.

(Lees voort onder afbeeldingen)

In 2012 stichtte Bakov de Monarchistische Partij in Rusland om zijn gedachtegoed kracht bij te zetten. Een staatshoofd vond hij in 2014 in de Duitse prins Karl Emich van Leiningen (kleine foto), een achterachterkleinzoon van tsaar Alexander II van Rusland. Hij bekeerde zich van het Lutheranisme naar de Russisch-orthodoxe kerk en gaat sindsdien als tsaar Nicolaas III door het leven.

Montenegro

Om Nicolaas III alsnog een stuk land te verschaffen om over te regeren, zoekt Bakov al jaren naar een geschikt grondgebied. Sowieso claimt The Imperial Throne (vergeefs) verschillende veelal maritieme gebieden die ook het Keizerrijk Rusland ooit claimde en die nooit in de Sovjet-Unie zijn geïncorporeerd.

Daarnaast azen Bakov en Nicolaas III actief op nieuwe territoria. Na zijn aanstelling in 2014 schreef de kersverse tsaar naar verluidt Vladimir Poetin aan met de vraag grond in de buurt van Jekaterinenburg af te staan om een hoofdstad voor The Imperial Throne te bouwen, een verzoek dat de Russische president terstond zou hebben afgewezen.

Begin 2015 startte Bakov gesprekken met Montenegro om voor de kust van de Balkanstaat een kunstmatig atol te bouwen. Later raakten ook Macedonië en Albanië bij die gesprekken betrokken.

Opvallend: Bakov zou zelfs met Yahya Jammeh contacten hebben gelegd, de dictator van Gambia die recent de wijk naar het buitenland nam. Ook bij de regering van Antigua en Barbuda in de Caraïben zou hij zijn licht hebben opgestoken.

Malden Island

In mei 2016 had Bakov meer geluk toen hij gesprekken met de regering van Kiribati aanknoopte. Die had wel oren naar zijn plannen om drie onbewoonde eilanden tot een nieuw Romanov-imperium uit te bouwen. Concreet gaat het om Caroline Island, Starbuck Island en Malden Island. Op dat laatste eiland wil hij een nieuwe hoofdstad bouwen compleet met hotels.

Begin deze maand liet Bakov weten dat de regering van Kiribati zijn project formeel had goedgekeurd, maar volgens Radio New Zealand is het nog lang niet zo ver. Wel neemt de commissie Buitenlandse Investeringen van de eilandenstaat zijn plannen in overweging.

Werkgelegenheid en toerisme

Oud-president van Kiribati Teburoro Tito ziet de plannen van Bakov alvast helemaal zitten. Hij ziet vooral voordelen op vlak van werkgelegenheid en toerisme. "Als wat ze beweren correct is, dan zie ik het graag gebeuren", vertelt hij aan Radio New Zealand. "Als ze het kunnen doen zonder dat het ons iets kost, behalve dan het land dat we ter beschikking stellen, dan zie ik niet in waarom we moeilijk zouden doen."

Volgens Tito zouden de plannen van Bakov goed zijn voor een investering van 120 miljoen dollar (112 miljoen euro) in de economie van Kiribati, dit gespreid over zes jaar.

Of Kiribati wel degelijk bereid is de eilanden af te staan aan The Imperial Throne dan wel of het land ze enkel wil uitlenen, is niet duidelijk. Sowieso zou Nicolaas III het met flink wat minder grondgebied moeten stellen dan zijn "voorgangers". Malden Island is slechts 39 vierkante kilometer groot, Caroline Island slechts 24 vierkante kilometer en Starbuck Island slechts 16,2 vierkante kilometer. Wel zou de tsaar als een van de eersten ter wereld Nieuwjaar kunnen vieren want de eilanden liggen vlak bij de datumgrens.

Malden Island:

Caroline Island:

Starbuck Island:

Meest gelezen