Trump wil 20 procent taks op import uit Mexico heffen om muur te betalen

Donald Trump wil een belasting van 20 procent heffen op alle goederen die de VS vanuit Mexico binnenkomen. Dat heeft zijn perswoordvoerder Sean Spicer gezegd. Met de opbrengst wil hij de veelbesproken muur op de grens met Mexico bouwen. Het voorstel botst meteen op kritiek uit eigen rangen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Waar moet het geld vandaan komen voor de muur op de grens tussen de VS en Mexico, een van de grootste verkiezingsbeloftes van Donald Trump? Al maanden is het raden naar het antwoord op die vraag.

Vanavond heeft zijn perswoordvoerder Spicer eindelijk het antwoord gegeven. Klaarblijkelijk is Trump van plan een taks van 20 procent te heffen op alle goederen die de VS via Mexico binnenkomen. Met de opbrengst wil hij de muur financieren.

De taks maakt deel uit van een grotere belastinghervorming die het Congres hoe dan ook eerst moet goedkeuren. Toch heeft Spicer er vertrouwen in. "Op dit moment belast ons land export, terwijl we import vrijelijk binnenlaten", zegt hij. "Deze taks zal de muur makkelijk betalen." Spicer schat dat de taks jaarlijks 10 miljard dollar (9,4 miljard euro) zal opbrengen.

Sowieso blijft het onduidelijk of dit betekent dat Trump zijn eis laat vallen dat Mexico de muur betaalt, een eis die hij pas nog herhaalde in een interview met ABC en die vandaag tot een heuse diplomatieke rel met Mexico leidde.

"Hinderpaal voor economische groei"

De woorden van Spicer stuiten al meteen op kritiek van Lindsey Graham, een Republikeinse senator en dus een partijgenoot van Trump. "Grenscontroles ja, invoertarieven nee", schrijft hij op Twitter. "Mexico is onze op twee na grootste handelspartner. Elke taks die wij opleggen, kunnen zij ook opleggen. Dit is een grote hinderpaal voor economische groei."

In een andere tweet maakt hij zijn standpunt concreet: "Eenvoudigweg gezegd: elk politiek voorstel dat de kostprijs van Corona, tequila of margarita's de hoogte in jaag, is een bijzonder slecht idee. Mucho sad."