Week na lawine op Italiaans hotel zijn alle lichamen van vermisten geborgen

Reddingswerkers hebben de lichamen van alle mensen geborgen die vermist werden nadat een lawine een hotel in centraal-Italië had getroffen, zo meldde de brandweer in de nacht van woensdag op donderdag. In totaal kwamen 29 mensen om bij de ramp.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vorige week woensdag donderde een sneeuwmassa van 120.000 ton naar beneden van een berg. De massa overspoelde het viersterrenhotel Rigopiano tegen een snelheid van rond de 100 kilometer per uur. Op dezelfde dag had een reeks krachtige aardbevingen Centraal-Italië al door elkaar geschud. Elf mensen overleefden de ramp, negen anderen konden meer dan 40 uur later nog levend vanonder het puin gehaald worden.

Het Openbaar Ministerie in Pescara heeft een onderzoek ingeleid tegen onbekenden wegens meervoudige onvrijwillige doodslag. Het OM zal onder andere nagaan hoe en waarom paniekerige telefoons vanuit het hotel aanvankelijk niet ernstig werden genomen, waarom de aankomst van een door een turbinemotor aangedreven sneeuwploeg zo lang op zich liet wachten na de lawine van 18 januari, en of noodmaatregelen waren voorzien en werden nageleefd.

De Italiaanse premier Gentiloni waarschuwde gisteren voor het aanduiden van een zondebok. "Ik deel het toenemende verlangen naar zondebokken en wrekers niet, omdat de geschiedenis wrekers snel verandert in zondebokken", zei hij in de Senaat.

Onderzoekers bekijken ook of de procedure waardoor het hotel een bouwvergunning kreeg correct is verlopen. Oorspronkelijk was het gebouw een berghut, tot het begin jaren zeventig werd omgevormd tot een viersterrenhotel en spa.