West-Vlaming zegeviert in quiz op Duitse televisie

Hij heeft het "geschafft". De 65-jarige West-Vlaming Marc Vanacker heeft de quiz "Gefragt Gejagt" op de Duitse openbare omroep ARD gewonnen. "Een bekroning van 30 jaar quizzen", aldus de trotse oud-docent Duits.

Afgelopen dinsdag hebben de Izegemnaars wellicht massaal gezapt naar de Duitse televisie om er hun stadsgenoot Marc Vanacker bezig te zien in de televisiequiz. En de West-Vlaming gooide effectief hoge ogen bij onze oosterburen: hij kon - in vlekkeloos Duits - op de meeste vragen een correct antwoord geven en haalde met zijn ploeg uiteindelijk de overwinning binnen.

"Ik kreeg veel respect van de mensen daar", vertelt de hobbyquizzer aan deredactie.be. "Maar aan het Duits zal het in elk geval niet gelegen hebben. Bovendien volg ik de Duitse cultuur, politiek en actualiteit op de voet. Quizzen over algemene kennis zijn dan ook mijn specialiteit."

Bekroning voor jubileum

Vanacker was hoegenaamd niet aan zijn proefstuk toe. Ruim 30 jaar geleden deed hij zijn eerste televisiequiz, en intussen heeft hij er 35 achter de kiezen. In al die jaren is hij dan ook uitgegroeid tot een bekende Izegemnaar en een lokale quizheld.

"Ik ben begonnen in 1986 met "Van pool tot evenaar" (een quiz/reisprogramma op de toenmalige BRT, nvdr.) en heb eerder ook al aan Duitse quizzen deelgenomen. Als ik een kennisquiz zie op televisie, dan meld ik me aan. Voor "Gefragt Gejagt" werd ik geselecteerd op basis van een telefonische test en daarna nog via Skype. De overwinning zie ik als een bekroning voor 30 jaar quizzen."

Public viewing en after-quizparty

De aflevering die de Izegemnaar won, werd in oktober vorig jaar al opgenomen. Al die tijd moest hij zijn zege geheim houden, omdat hij een Verschwiegenheitsklausel (een geheimhoudingsclausule) had moeten ondertekenen. Maar dinsdag was het dan zover. "Er was een public viewing in Izegem, en op televisie komen is toch wel een beetje een jongensdroom die uitkomt. Achteraf was er dan nog een after-quizparty."

Marc Vanacker is trouwens nog niet uitgespeeld. "Ik zou kunnen stoppen op een hoogtepunt, maar ik doe het zo graag. "Alleen Kalmte Kan U Redden"(een zondagavondquiz op Eén, nvdr.) zie ik bijvoorbeeld nog zitten." Al blijft op televisie quizzen ook voor Vanacker spannend. "Het is even spannend als strafschoppen in het voetbal." Maar op het einde winnen... de West-Vlamingen.

Bekijk de overwinning van Marc Vanacker