Witte Huisrecord voor petitie die eist dat Trump belastingaangifte vrijgeeft

Donald Trump heeft een Witte Huisrecord beet. Een petitie die onmiddellijk na de presidentiële inauguratie op poten was gezet heeft nu al 370.000 handtekeningen. Een record.
AFP or licensors

Amerikanen kunnen aan hun president vragen om officieel te reageren als hun vraag binnen de maand 100.000 handtekeningen kan verzamelen. Meteen na de inauguratie werd de eerste petitie al opgestart met de vraag aan Trump om zijn volledige belastingaangifte vrij te geven, iets wat Trump altijd geweigerd heeft tijdens zijn campagne. Daarmee brak hij met een decennialange traditie. Amper 24 uren na de inauguratie waren de vereiste 100.000 handtekeningen al binnen. Trump is nu verplicht om binnen de twee maanden te reageren.

En nu, nog geen week later heeft de petitie al 370.000 handtekeningen verzameld. Bij het vorige record stond de teller op 367.180. Daarin werd aan de regering gevraagd om de Westboro Baptist Church als een haatgroep te erkennen. 

Voorlopig heeft de kersverse president het vijf jaar oude petitiesysteem nog niet herroepen. Voormalig president Obama startte het in 2011 om de toegang tot de regering te vergroten.

Kellyanne Conway, een van Trumps adviseurs, herhaalde zondag nog eens dat Trump niet van plan is om zijn belastingaangiften vrij te geven. "Mensen geven er niet om." Al zullen 370.000 Amerikanen dat waarschijnlijk wel tegenspreken.