"Ik hielp de Sovjet-Unie neerhalen, misschien moet ook de EU worden getemd"

Alweer een opmerkelijke uitspraak over de Europese Unie vanuit het Trump-kamp. "Ik heb de Sovjet-Unie helpen neerhalen, misschien is er een andere unie die wat moet worden getemd", aldus Ted Malloch op de BBC. De man wordt getipt als Donald Trumps ambassadeur bij de EU.

Malloch staat bekend als een scherpe Eurocriticus. In het BBC-nieuwsprogramma "This Week" vroeg de presentator hem dan ook waarom hij EU-ambassadeur voor de VS wil worden. Het antwoord van Malloch:

"Wel, in een vorige carrière had ik een diplomatieke post waarbij ik de Sovjet-Unie heb helpen neerhalen. Misschien is er een andere unie die wat moet worden getemd."

Malloch lijkt hier de EU te vergelijken met de Sovjet-Unie, en heeft kennelijk ook de ambitie om de Europese Unie uiteen te halen. Eergisteren zei de man nog dat de euro volgens hem binnen anderhalf jaar mogelijk zal instorten.

(lees verder onder tweet)

"Misschien moet Juncker terug naar Luxemburg gaan"

Malloch heeft al een rijke carrière achter de rug. Zo had hij eind jaren 80 begin jaren 90 een belangrijke diplomatieke taak binnen de Verenigde Naties. Momenteel is hij professor op een Britse universiteit, en als anglofiel heeft hij zich al openlijk geout als een brexit-fan.

In hetzelfde interview met de BBC zei Malloch dat een handelsverdrag met de Verenigde Staten het Verenigd Koninkrijk kan helpen om de gevolgen van een harde brexit te dragen. Vandaag ontmoet de Britse premier Theresa May de Amerikaanse president Donald Trump. "Als er chemie is tussen die twee, kan het tot zo'n handelsakkoord komen", denkt Malloch.

Voort liet hij zich erg laatdunkend uit over Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "Hij is een erg adequate burgemeester van een stad in Luxemburg", klonk het. "Misschien is het tijd voor hem om naar daar terug te keren en die taak opnieuw op zich te nemen." Juncker was jarenlang premier van het Groot-Hertogdom.

Nog meer ruis op de lijn Washington-Brussel

De krasse uitspraken van Malloch zijn natuurlijk geen verrassing in het licht van wat president Trump denkt over de Europese Unie. Toch is het niet onschuldig.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie is namelijk het eerste contactpunt als de Europese Unie iets wil bespreken met de Verenigde Staten of omgekeerd. Dat de kandidaat voor die post dan dergelijke uitspraken openlijk doet, is bijzonder zeldzaam.

Dit brengt ongetwijfeld (nog) meer ruis op de lijn tussen Washington en Brussel.