"Litteken na seksueel misbruik kan helen, maar ook snel weer openrijten"

Een litteken na seksueel misbruik kan op termijn helen, maar wordt ook snel weer opengereten. Dat zegt Ines Keygnaert, expert seksueel misbruik aan UGent. "Mensen leren het een plaats geven, maar een reactie zoals die van de advocaat van Roger Vangheluwe kan alles weer oprakelen."
No commercial use.

De ontkenning van voormalig bisschop Roger Vangheluwe tijdens een ontmoeting met een van zijn slachtoffers heeft heel wat in gang gezet. Onder anderen presentator Chris Dusauchoit en N-VA-politica Valerie Van Peel getuigden over hun seksueel misbruik en bij "Hautekiet" kwamen vanochtend talloze getuigenissen binnen

"Een litteken na seksueel misbruik kan soms helen. De meeste mensen leren dat op termijn een plaats geven", zegt Keygnaert. "Maar het blijft wel een litteken dat makkelijk kan openrijten. Onder meer na een reactie zoals die van de advocaat van Vangheluwe (hij noemde het mogelijke slachtoffer "een fantast", nvdr.)."

De drang om te getuigen bij enkele slachtoffers is dan ook niet opmerkelijk. "Het is jammer dat het voor sommigen wonden openrijt, maar ik denk dat het voor velen kan helpen. Het kan zeer helend zijn." De experte benadrukt dat het niet in het bijzonder om de reactie van Vangheluwe gaat. "Mocht die er niet zijn geweest, was er binnen een bepaalde tijd wel een andere reactie waar slachtoffers zich op konden uiten."

"Daarnaast moeten we als maatschappij kijken hoe we hiermee omgaan. Blijven we mensen in hokjes steken? Gaan we ons blijven afvragen of het verhaal wel waar is? Gaan we blijven vragen of de persoon in kwestie daar zelf geen aandeel in had? Terwijl geen enkel slachtoffer hier schuld aan heeft, al loop je als tiener dronken en kortgerokt over straat."

Wat doen als omgeving?

De experte gaf ook nog advies aan mensen die denken dat er iets is gebeurd met iemand in hun omgeving. "Geef aan dat je er bent en probeer het zeker niet te forceren. Mensen moeten zelf aangeven of de tijd rijp is om erover te praten. Als er een gesprek is geweest, is het belangrijk dat je de persoon aanspoort om snel ondersteunende zorg te zoeken."