"Trump en Poetin zullen morgen met elkaar bellen"

Verwacht wordt dat de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump morgen met elkaar zullen telefoneren. Dat meldt het Russische persagentschap TASS op basis van de woordvoerder van het Kremlin. Het zou het eerste uitvoerige telefoongesprek tussen de twee staatsleiders zijn.

Het Kremlin had eerder gezegd dat het geen informatie had over wanneer de eerste ontmoeting tussen de twee staatsleiders zou plaatsvinden. Ook nu blijft het Kremlin karig met informatie. Buiten een bevestiging dat het telefoongesprek morgen zal plaatsvinden, gaf de woordvoerder van Poetin geen details.

Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne hadden Poetin en Trump zich positief over elkaar uitgelaten en gezegd dat de relaties tussen de VS en Rusland zouden verbeteren als Trump zijn intrek zou nemen in het Witte Huis.

Tijdens een interview met Fox News heeft Trump vorige week nog de hoop uitgesproken voor een goede verstandhouding met zijn Russische evenknie. Trump zei dat Poetin hem al kort gebeld had, na zijn verkiezingsoverwinning, maar veel zou er in dat gesprek niet gezegd zijn.

Trump herhaalde dat hij Poetin niet kent, maar "als we goed met Rusland overweg kunnen, is dat goed voor Rusland en voor ons." De Amerikaanse president kondigde aan dat hij met de Russen ten strijde wil trekken tegen terreurorganisatie IS. "We zullen IS verrot slaan." Eerder had Trump aangekondigd dat hij in Syrië veilige zones wil inrichten.

Sancties opheffen?

President Trump heeft ook al de mogelijkheid geopperd om de sancties tegen Rusland te herzien. Net als Europa heeft de VS namelijk sancties tegen Rusland uitgevaardigd omwille van de annexatie van de Krim in 2014 en de steun aan rebellen in het oosten van Oekraïne. 

"Als je overeen komt en als Rusland ons echt helpt, waarom zou je sancties treffen als iemand echt goeie dingen doet?", vroeg Trump zich vorige week luidop af. Het opheffen van de sancties zou alweer een hele ommekeer betekenen.