"Verbindingsofficier in Turkije valt niets te verwijten"

De verbindingsofficier van de politie in Turkije heeft tegengesproken dat hij fouten zou gemaakt hebben in verband met de afwikkeling van de zaak-El Bakraoui, de man die zich later op de luchthaven van Zaventem zou opblazen. Ook zijn overste, Peter De Buysscher, heeft gezegd dat de man niets verweten kan worden. De man kreeg kort na de aanslagen veel kritiek van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en hij is vandaag gehoord in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.
De verbindingsofficier (l) en zijn overste (r) vandaag in de commissie.

De verbindingsofficier had in de zomer van 2015 informatie gekregen over Ibrahim El Bakraoui, die zich later op de luchthaven van Zaventem zou opblazen. El Bakraoui was toen opgepakt in Turkije aan de grens met Syrië, maar hij werd het land uitgezet naar Nederland, en kon verdwijnen.

Minister Jambon vond dat de verbindingsofficier zijn werk niet had gedaan. Maar de agent spreekt dat tegen: hij zegt dat hij die informatie heeft doorgegeven aan de antiterreurcel van de politie. Die heeft hem gezegd dat El Bakraoui veroordeeld was voor allerlei misdrijven, dat hij vrij was onder voorwaarden, maar dat er geen aanhoudingsbevel tegen hem was uitgevaardigd.

De verbindingsofficier heeft daarop meer uitleg gevraagd aan de Turkse overheid, maar daar heeft hij pas maanden later antwoord op gekregen. En tegen dan was El Bakraoui al op een vliegtuig naar Nederland gezet en spoorloos verdwenen. 

De verbindingsofficier vindt dus naar eer en geweten dat hij zijn werk goed gedaan heeft.  

Overste bevestigt

De overste van de man, die samen met hem vandaag in de commissie getuigd heeft, bevestigde dat. 

Volgens Peter De Buysscher heeft de verbindingsofficier alle procedures gevolgd en heeft hij de informatie wel degelijk overgemaakt. Jammer genoeg was niemand tijdig op de hoogte van El Bakraoui, ook de officier niet, zo zei de overste.

De verbindingsofficier had ook kritiek gekregen voor het feit dat hij drie dagen vakantie had genomen, maar dat maakte eigenlijk niets uit, zo zei de overste, want in Turkije moet je soms maandenlang wachten op een antwoord.

"Ik heb mijn werk gedaan zoals het hoort"